Ga naar de hoofdinhoud

[Vitalise] LiCalab verwelkomt internationale onderzoekers

30/08/2023
Kim Helsen Onderzoeker

De eerste externe onderzoekers uit het Vitalise Transnational Access programma staan klaar om mee te draaien in het LiCalab-team. Gedurende een maand voeren zij samen met ons een studie uit.

Judy Hong Huang is een doctoraatsstudente van de Noorse Stavanger universiteit. Op 2 maart ruilt zij het koude Noorden voor een verblijf in België. Judy draait een 4-tal maanden mee in het LiCalab-team, waarvan de eerste maand kadert binnen Vitalise. In Noorwegen organiseerde zij reeds workshops met ouderen over de thema’s brandveiligheid in de thuissituatie, vroege tekenen van dementie, het gebruik van digitale diensten en toekomstige huisvesting. Judy werkt samen met onze panelmanagers verschillende onderzoeksactiviteiten uit. 

Ook een Roemeens team onder leiding van doctoraatsstudent Theodor Grumeza zal ons vervoegen in het najaar. Zij ontwikkelden een exoskelet, de ‘chatter glove’ of ‘babbelhandschoen’. Met deze handschoen kan je gebarentaal omzetten in gesproken of geschreven taal. De handschoen vergemakkelijkt de communicatie voor personen met ernstige spraak- of gehoorproblemen en bevordert hun inclusie in onze maatschappij. Theodor en zijn team zullen de handschoen eerst programmeren in de Antwerpse gebarentaal om deze dan uit te testen in gesprekken over verschillende onderwerpen. De handschoen vergemakkelijkt het communiceren voor personen met ernstige spraak- of gehoorproblemen en bevordert hun inclusie in onze maatschappij. 

Het derde team bestaat uit Sabri Mahdaoui, CEO van een Bulgaars bedrijf, en zijn medewerker Assen Tchorbadjieff. Zij ontwikkelden het Dynaback-T-shirt met geïntegreerde bewegingssensoren. Het doel van dit slimme kledingstuk is om de ergonomie in de werk- en thuissituatie te bevorderen. Een betere ergonomie hangt immers samen met verminderde stress, minder blessures en minder ziekteverzuim op de werkvloer door musculoskeletale klachten.
In deze studie zullen Sabri en Assen de resultaten van het Dynaback-T-shirt vergelijken met de resultaten van reeds gevalideerde meetapparatuur uit het Thomas More Motion lab van onze collega’s van de onderzoeksgroep Mobilab&Care.

Meer informatie?
Bezoek de website van Vitalise of contacteer Kim Helsen via kim.helsen@thomasmore.be.

Verwante blogs