Ga naar de hoofdinhoud

Vitalise in actie

21/12/2022
Sascha Vermeylen Panelmanager

29 september 2022

In het H2020-project Vitalise werkt LiCalab samen met 18 andere Europese living labs aan geharmoniseerde standaarden en procedures voor living labs. Achter de schermen werd er al hard gewerkt om procedures en methodes af te stemmen. Dit najaar worden de eerste activiteiten met eindgebruikers en zorprofessionals opgestart.

VR spiegeltherapie
De VR-spiegeltherapie wordt in het AZ Geel uitgetest in samenwerking met Mobilab&Care en LiCalab, twee onderzoeksgroepen van Thomas More. Spiegeltherapie richt zich op CVA-patiënten en vergt een hoog aantal repetities van de oefeningen. Met behulp van een VR-bril wordt er een aangenamere en meer realistische beleving gecreëerd voor de patiënten.

Transitionele zorg
Samen met zorgprofessionals wordt nagegaan hoe de overgang van het ziekenhuis naar de thuisomgeving verloopt. Welke gegevens worden al goed doorgegeven en waar bevinden zich nog hiaten? En bovenal: hoe kan de patiënt betrokken worden bij zijn zorgdossier en inspraak hebben in zijn behandeling.

ProSelf app
In oktober starten we met de live test van ProSelf: een Oostenrijkse applicatie die het persoonlijk welbevinden probeert te verbeteren door stil te staan bij verschillende aspecten zoals gezondheid, sociaal contact, zelfontplooiing… Deze app richt zich specifiek naar mensen die binnenkort met pensioen gaan of net met pensioen zijn.

Ter voorbereiding organiseerde LiCalab een groepsgesprek. Wat vinden mensen belangrijk in deze levensfase en hoe vullen zij dit momenteel in? We peilden ook naar de bereidheid om de app te gebruiken.