Ga naar de hoofdinhoud

Verenigingen om na te denken over circulariteit in de gezondheidszorg

29/09/2023
Sascha Vermeylen Panelmanager

[Gezocht] Verenigingen om na te denken over circulariteit in de gezondheidszorg

Ben je een actief lid van een vereniging in de regio Kempen en wil je, samen met andere leden, mee nadenken over het recycleren van digitale gezondheidstoepassingen? Dan nodigt LiCalab je graag uit voor een groepsgesprek.

Het gebruik van digitale gezondheidstoepassingen, zoals slimme medicatieverpakkingen en draagbare medische sensoren, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Deze innovaties zorgen voor vooruitgang in de zorg maar ze leiden ook tot een toename van elektronisch afval. Digitale gezondheidstoepassingen bevatten echter waardevolle grondstoffen. Momenteel belanden veel van deze apparaten op een stortplaats of worden ze verbrand waardoor de grondstoffen verloren gaan. 

Het DiCE-project (Digital Health in the Circular Economy) wil dit aanpakken. Hoe kunnen we elektronisch afval van gezondheidstoepassingen beter inzamelen? Hoe wordt kan dat concreet aangepakt worden in jouw gemeente of stad? LiCalab organiseert groepsgesprekken met verenigingen om na te denken over inzamelpunten en manieren om gedragsverandering te stimuleren.

Wat houdt het groepsgesprek in?
Sorteren zijn we inmiddels gewend. Toch blijkt het sorteren van elektronisch afval van producten uit de gezondheidszorg zoals slimme pillendozen of bloeddrukmeters, moeilijk. Hoe doen we dat op lokaal niveau? Op welke manier kan dat in jouw gemeente of stad het meest efficiënt werken? 

Gedurende 2,5u denken we samen na over locaties in jouw gemeente of stad, over manieren waarop we mensen kunnen motiveren om ook deze producten te sorteren en hoe we daarover communiceren. We stellen daarnaast ook een slimme inzamelbox voor. 

Wie kan deelnemen?
LiCalab zoekt verenigingen met voornamelijk leden uit dezelfde gemeente of stad. Zo kunnen we concreet nadenken over locaties in één gemeente. De leden van de vereniging vallen idealiter binnen volgende leeftijdsgrenzen:  

  • 18 tot 30 jaar
  • 31 tot 60 jaar
  • Ouder dan 60 jaar

Elke deelnemer krijgt na afloop van deelname een cadeaubon van Standaard Boekhandel of een lokale geschenkbon ter waarde van €15.
Interesse om deel te nemen?

Ben jij bij een vereniging met interesse in het thema en die voldoet aan bovenstaande voorwaarden? Neem contact op met Sascha Vermeylen via sascha.vermeylen@thomasmore.be. 

* Deze studie wordt momenteel beoordeeld door de Sociaal-Maatschappelijke Ethische Commissie (SMEC) van KU Leuven. Voor eventuele klachten of andere bezorgdheden omtrent ethische aspecten van deze studie kunnen we contact opnemen met SMEC: smec@kuleuven.be. 
 

Verwante blogs