Ga naar de hoofdinhoud

Terugbetaling voor mobiele gezondheidsapps?

21/12/2022
mensen in vergadering
Sascha Vermeylen Panelmanager

29 september 2022

Op 5 september nam LiCalab deel aan een workshop bij de Koning Boudewijnstichting in Brussel. Patiëntvertegenwoordigers, zorgprofessionals, technologieontwikkelaars en onderzoekers dachten naover evaluatiecriteria voor mobiele gezondheidsapps.

Gebruik jij al een slimme horloge, of een stappenteller op je gsm? Heb je een app om je hart- of slaapritme te controleren? Gezondheidstechnologie wordt steeds slimmer en is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat die technologie ook zorgzaam is en ten dienste staat van burgers? De Koning Boudewijnstichting ontwikkelde hiervoor 8 principes als leidraad (klik hier).

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) werkt aan een rapport met aanbevelingen voor de noodzakelijke criteria voor evaluatie en terugbetaling van mobiele gezondheidsapps. Men buigt zich over vragen zoals: “Aan welke voorwaarden moeten deze apps voldoen? Hoe kan de burger hierin actief deelnemen?”.

Op 5 september nodigde de Koning Boudewijnstichting experten uit in Brussel om hierover samen na te denken. We onderzochten hoe de leidraad met 8 principes kan bijdragen aan het KCE-rapport. Eén zaak kwam heel duidelijk naar voor: deelname van burgers en patiënten in het hele proces van ontwikkeling tot evaluatie van gezondheidstechnologie verdient veel meer aandacht. LiCalab faciliteerde mee de workshop en schreef het rapport. Wij horen ook graag jouw mening over de 8 principes.