Ga naar de hoofdinhoud

Vormingen

In onze projecten doen we bijzonder veel kennis op. We delen die graag met het werkveld. Daarom ontwikkelen we niet alleen producten die consumenten en professionals kunnen gebruiken, maar komen we hierover graag in jouw organisatie vertellen.

Hieronder bundelen we ons aanbod van vormingen. Ze zijn allemaal wetenschappelijk onderbouwd, actueel en bruikbaar voor het brede sociale werkveld. Uiteraard maken we ook vormingen op maat van jouw organisatie. Laat ons weten waar je interesse naar uit gaat en wij nemen contact met je op om samen een voorstel uit te werken.

Vraag je vorming aan

Ons aanbod

supermarkt inkopen

Referentiebudgetten en REMI

De referentiebudgetten voor maatschappelijke participatie geven een antwoord op de vraag hoeveel inkomen een gezin minimaal nodig heeft om volwaardig aan de samenleving te kunnen deelnemen. In dit vormingsthema ontdek je het theoretisch kader achter de referentiebudgetten en hoeveel inkomen je nodig hebt om aan onze samenleving te kunnen deelnemen.

Je kan daarna inzoomen op de kosten van een baby, tieners of studerende kinderen of in detail nagaan hoeĀ  doeltreffend onze minimuminkomensbescherming is. Voor de OCMW's valt er ook te ontdekken hoe ze onze REMI-tool kunnen inzetten als diagnose-instrument om behoeftigheid van cliĆ«nten vast te stellen.

spaarvarken

Menswaardig leven en schuldafbouw

Hoe vul je een menswaardig leven in wanneer er schulden zijn? In dit vormingsthema krijg je als dienst- en hulpverlener handvatten aangereikt voor die invulling. We staan stil bij het begrip ā€˜menselijke waardigheidā€™, en hoe dat uitgewerkt wordt in de referentiebudgetten. We zoeken naar het evenwicht tussen de rechten van de schuldenaar en die van de schuldeisers en onderzoeken hoe schuldbemiddeling vorm moet krijgen als het ultieme doel schuldenvrij worden Ć©n blijven is.

Je maakt kennis met MELISA, een rekentool waarmee je een menswaardig leefgeld kan berekenen voor personen in een schuldafbouwtraject en leert meer over tools die je in schuldafbouwtraject kan inzetten zodat cliĆ«nten komen tot financieel redzaam gedrag.Ā 

twee vrouwen stapeltje munten in handen

Financiƫle redzaamheid

Financiƫle redzaamheid, dat betekent dat inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn, nu en in de toekomst. Een streefdoel voor in heel wat hulp- en dienstverlening. Maar welke voorwaarden liggen aan de basis daarvan en waarom moet je daarmee rekening houden als hulpverlener? We zoomen in op het belang van een menswaardig inkomen en staan stil bij financiƫle vaardigheden en financieel gedrag.

Je krijgt handvatten aangereikt waarmee je kan werken aan de financiƫle redzaamheid van je cliƫnten. Voor elk van de drie voorwaarden bekijken we wat je als hulpverlener kan betekenen en op welke manier je samen met jouw cliƫnt op weg kan gaan naar meer financiƫle redzaamheid.

stress armoede geld gedrag

Wat een tekort aan geld met ons doet

Geldstress. Een begrip dat we steeds vaker horen. Wat betekent het om te moeten rondkomen met (te) weinig geld? In dit vormingsthema staan we niet alleen stil bij hoeveel inkomen je nodig hebt om aan onze samenleving te kunnen deelnemen, maar zoomen we ook in op de stress en schaarste die financieel kwetsbare gezinnen dagelijks ervaren.

We behandelen welke gevolgen stress en schaarste met zich meebrengen, en hoe dat financiĆ«le keuzes en gedrag beĆÆnvloedt. We staan stil bij wat gezinnen die met geldtekort leven, moeten ondernemen om het hoofd boven water te houden en wat er nodig is om dat te doorbreken.

stapel stenen op strand

Sociale Balans en integrale hulpverlening

In deze vorming maak je kennis met onze Sociale Balans, een tool waarmee je leefsituaties van personen en gezinnen in kaart kan brengen Ʃn opvolgen. Met de Sociale Balans analyseer je als hulpverlener samen met je cliƫnt diens huidige leefsituatie en bepalen jullie samen aan welke levensdomeinen er prioritair gewerkt moet worden. Dat helpt om doelstellingen te formuleren en doelgerichte hulpverlening in te zetten.

In de vorming krijg je wetenschappelijke inzichten mee over de effecten van armoede op ons brein en leer je waarom een stress-sensitieve aanpak zo belangrijk is wanneer je als hulpverlener gedragsverandering wil stimuleren. Na de theoretische toelichting ga je zelf aan de slag: je ontdekt hoe de tool is opgebouwd en hoe je er zelf mee aan de slag kan voor een doelgerichte hulpverlening.

Kinderarmoede armoede lokaal bestuur

Hefbomen om lokaal armoede te bestrijden

Benieuwd waar jij als lokaal bestuur een verschil kan maken? Hoewel heel wat structurele maatregelen op hogere beleidsniveaus genomen worden, kan je als lokaal bestuur toch een voelbaar verschil maken voor lage-inkomensgezinnen. We staan stil bij armoedecijfers, de doeltreffendheid van onze minimuminkomensbescherming, en kijken naar de impact van rechtenverkenning en sociale huisvesting.

Je hoeft niet altijd opnieuw het warm water uit te vinden. Impact gegarandeerd als je aan de slag gaat met projectmodellen waarvan de effectiviteit bewezen is. We inspireren je met modellen die inzetten op inclusieve kinderopvang, gezinscoaching en zwangerschapsbegeleiding. Vanuit wat werkt, zoeken we samen naar hefbomen die een verschil kunnen maken in het leven van jonge kinderen en hun gezinnen.

dots

Vraag hier je vorming aan.

Aanvraag vorming