Ga naar de hoofdinhoud
Project

In de mode: Work @ Future Fashion

De circulaire omslag versnellen via herscholing

Om te evolueren naar een circulaire economie moeten we onze arbeidsmarkt anders organiseren. Het project ‘In de mode’ wil de circulaire transitie versnellen via (her)scholing van huidige en toekomstige professionals binnen de klassieke lineaire sectoren. We ontwikkelen daarvoor een leerprogramma en pakken als eerste proeftuin de mode-industrie aan.

Datum

Van tot

Supported by

Evolutie naar een circulaire economie

Binnen circulaire economie in zijn meest doorgedreven vorm maken we komaf met het maken en verkopen van zoveel mogelijk producten. We zetten wél de productie van kwalitatief hoogstaande, eenvoudig demonteerbare en herstelbare producten met een lange levensduur centraal. Door producten te delen intensiveert het gebruik ervan, product-as-a-servicemodellen voorkomen wegwerpgedrag en take-backmodellen zijn een cruciale stap naar een meer doorgedreven recyclage.

Effect op de arbeidsmarkt

Om te evolueren naar een circulaire economie en haar businessmodellen moeten we onze economie fundamenteel anders organiseren, wat natuurlijk ook een groot effect heeft op de arbeidsmarkt:

  • er ontstaan nieuwe jobs;
  • binnen en tussen sectoren zullen verschuivingen plaatsvinden.

Door die verschuiving is er nood aan aangepaste skills en een doorgedreven kennis over de circulaire economie op de arbeidsmarkt, zowel bij huidige als toekomstige werknemers en ondernemers.

Doel

De druk om een omslag te maken naar een circulaire economie neemt toe binnen de klassieke lineaire sectoren. Om die omslag waar te maken, zijn er meer profielen nodig op de arbeidsmarkt die geschoold zijn in de circulaire economie. 

Met het project ‘In de mode: Work @ Future Fashion’ zetten we in op de (her)scholing van huidige en toekomstige professionals binnen de mode-industrie. Het uiteindelijke doel? De circulaire transitie versnellen en vermijden dat de klassiek lineaire take-make-waste-sectoren achterop geraken in de omslag naar een circulaire economie.

Resultaten

Als eindresultaat willen we met dit onderzoeksproject een leerprogramma voor (mode-)ondernemers en organisaties ontwikkelen. Via online en offline modules:

  • kunnen huidige werknemers kennismaken met de circulaire economie;
  • creëren we meer betrokkenheid bij de uitrol van een bedrijfsvoering die meer gericht is op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Projectmedewerkers

Onderzoeker

Veerle Spaepen

Bij Thomas More ben ik trekker van 2 onderzoeksprojecten:
1) Size Zero Waste
2) In Fashion

Onderzoeker

Marijke Brants

Marijke is sinds 2020 coördinator is voor de onderzoekslijnen ‘datagedreven ondernemen’ en ‘duurzame groei’. Haar expertise ligt in gebruikers- en business onderzoek bij dataprojecten en co-creatietrajecten binnen de circulaire economie.

Onderzoekscoördinator

Janet Takens

Janet is een ervaren communicatieonderzoeker met een passie voor overheids- en duurzaamheidscommunicatie. Zij is vooral bedreven in kwantitatieve onderzoeksmethodes. Als oud-woordvoerder en communicatieadviseur kent zij de communicatiepraktijk.

Partners