Lerarenopleiding Vorselaar vlindert mee in weeronderzoek

18 oktober 2019

Onze Lerarenopleiding in Vorselaar werd geselecteerd om deel te nemen  in een grootschalig weeronderzoek van het VLINDER project van de UGent. Dit is een citizen science project waarbij burgers wetenschappers helpen met hun onderzoek. 

In dit onderzoek wordt gekeken naar wat de link is tussen omgeving en het weer. Het is bekend dat de temperatuur in steden hoger ligt dan op het platteland. Treedt dit stedelijk hitte-eilandeffect ook op in kleinere steden en dorpen? Wat is de invloed van zandgronden (bv. duinengebied) of water (bv. een meer) op het weer in die buurt? Vriest het vaak in bossen? Het zijn maar enkele van de vragen die de onderzoekers van het VLINDER-project willen beantwoorden.

Het VLINDER-project plant een netwerk van 50 identieke weerstations, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Daarmee worden, vanaf dit najaar en dat minstens een jaar lang, temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en windsterkte gemeten, en dat op zo gevarieerd mogelijke locaties (dichtbebouwde stadscentra, meer open buitenwijken, parken, bossen, (industrie)terreinen met sterk verharde ondergrond, enzovoort). Alle meetgegevens worden via Internet of Things technologie naar een centrale server doorgestuurd, waar ze voor iedereen toegankelijk zijn. Behalve de onderzoekers kunnen dus ook scholen, steden en gemeenten, en individuele burgers met de data aan de slag.

Op vrijdag 18 oktober installeren 4 studenten van de educatieve bachelor secundair onderwijs onder begeleiding van hun docenten het weerstation op de campus,  in de kloostertuin bij de zusters van Vorselaar. Zij zullen aan de hand van dit weerstation een lessenpakket uitwerken voor de eerste graad secundair onderwijs dat past in het clusterleerplan aardrijkskunde-natuurwetenschappen-techniek en in het kader van STEM-projecten.

Volg VLINDER 56

Volg de metingen van ons weerstation op WOW-BE, het nieuwe KMI-platform waarop weerwaarnemingen worden gedeeld en onderzocht! Zoek op VLINDER 56.

In beeld

Lieveke Hellemans
Wetenschapscommunicator
T 014 74 02 15
Renilde Nihoul
Docent
T 014 74 02 51