Broer (46) en zus (50) zetten internationaal bedrijf stop en keren terug naar school om tekort verpleegkundigen op te vullen.

09 maart 2020

Zus en broer: van ondernemers naar de opleiding verpleegkunde

Een verpleegkundige moet gemiddeld voor 9,4 patiënten zorgen. Dat blijkt uit een ­enquête van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Internationaal ligt de norm op acht; met meer wordt het voor de patiënt onveilig. Om die onveilige situatie weg te werken zijn snel 1.629 voltijdse medewerkers nodig. Een van de oplossingen is dat meer jonge mensen kiezen voor een opleiding Verpleegkunde aan onze hogescholen. Maar misschien zullen het de zij-instromers zijn, die onze gezondheidszorg uit de nood helpen. Zoals Birgitte (50) en Sven (46), die ooit samen een bedrijf startten en nu samen voor verpleegkundige studeren bij Thomas More in Turnhout

Verpleegkundige is al jaren een knelpuntberoep en de ongeveer 2.000 studenten Bachelor in de Verpleegkunde die jaarlijks afstuderen aan de hogescholen volstaan niet om alle vacatures in te vullen. De hogescholen mikken al lang niet meer alleen op de 18-jarigen om de opleiding te volgen. De voorbije jaren werden flexibele trajecten uitgetekend om zij-instromers aan te trekken. Dat zijn mensen die zich willen omscholen tot verpleegkundigen. Er zijn verschillende trajecten want niet elke zij-instromer zit in dezelfde situatie. Er zijn er die studeren met hun gezinsleven willen combineren, anderen blijven voltijds of deeltijds werken terwijl ze zich omscholen en er zijn er ook die gewoon voltijds terug op de schoolbanken gaan zitten. 

Birgitte Oeyen (50 | Oostmalle) en haar broer Sven (46 | Zoersel) startten in 1994 een eigen bedrijf waarmee ze merchandising voor bedrijven verzorgden. Na een aantal jaren integreerde het bedrijf in eeen internationale, later mondiale groepering van bedrijven met als corebusiness de productie van materialen voor merchandising. Sven beheerde de internationale klantenrelaties en Birgitte nam de dagelijkse leiding van het Belgische filiaal op zich. Toen dat verhaal in 2017 om verschillende redeneren afliep, kozen ze voor een opmerkelijke carrièreswitch: ze gingen in september van vorig jaar terug voltijds op de schoolbanken zitten en studeren nu voor verpleegkundige.

Van de pure “cijfers-marges-winst”-wereld naar verpleegkunde is een hele stap. En toch hebben ze die bewust gezet. In het bedrijfsleven genoten zij het meeste van het contact met mensen, zowel in de relatie met klanten als met werknemers en dat werd in hun functie steeds minder van belang. Alleen de cijferresultaten waren van tel. Birgitte en Sven waren toe aan iets nieuws: een job met veel persoonlijke contacten en de kans om voor mensen het verschil te maken. Na meer dan 25 jaar terug gaan studeren is natuurlijk niet evident. Het vraagt heel wat planning, herschikking, doorzettingsvermogen en soms opoffering, maar Birgitte en Sven hebben ondertussen hun draai in het nieuwe leven als student wel gevonden. 

“Ik ben 50 jaar, het is absoluut niet vanzelfsprekend dat ik alle leerstof nog snel verwerk”, zegt Birgitte “Ik moet hier intensief mee bezig zijn, maar ik studeer graag. Het is grappig dat ik ouder ben dan veel docenten en dat een medestudente in het secundair bij één van mijn dochters in de klas zat. Wij hebben nog drie thuiswonende kinderen, die studeren. Mijn man zit dus met vier studenten in huis en voelt zich soms wat uitgesloten”. 

“Het is inderdaad een kwestie van heel goed plannen en doorbijten”, vult Sven aan, “Er komt in het beging veel op je af en dat is wel schrikken. Maar je moet vooral goed organiseren en je tijd zo efficiënt mogelijk gebruiken. De blok- en examenperiode zijn een zware dobber, maar dat wordt dan weer gecompenseerd door een lesvrije week. Ik heb twee zonen van 17 en 15 en die vinden het best cool dat papa ook boven de schoolboeken moet hangen”.

Birgitte en Sven kozen ervoor om voltijds terug op de schoolbanken te gaan zitten, maar de meeste zij-instromers combineren de studies verpleegkunde met een (al dan niet deeltijdse) job en/of de zorg voor een gezin. Er is meer dan één flexibel traject waardoor de zij-instromers kunnen kiezen voor het traject dat hen op het lijf geschreven is. Van de 300 studenten die momenteel verpleegkunde studeren in Turnhout zijn 50 zij-instromers. 

In beeld

Short Description

 

 

Koen Cleymans
Turnhout
T 0472 35 08 60
E