Zomercursus Lerarenopleiding Geel, Turnhout & Vorselaar

Goed voorbereid aan de start? Volg de zomercursus van de Lerarenopleiding in Geel, Turnhout & Vorselaar. We focussen op verschillende onderdelen die aan bod komen in de instaptoets Lerarenopleiding. Je stelt zelf - geheel vrijblijvend - je programma samen op basis van je eigen inschatting of je resultaten op de instaptoets.

Programma

Studeren in het hoger onderwijs | Alle lerarenopleidingen

Wil jij er ook al meteen invliegen? Heb jij nu al goesting om je goed voor te bereiden op het hoger onderwijs? Kom je graag meer te weten over de verschillen met het secundair onderwijs? Schrijf je dan in voor deze sessie. Je start het academiejaar met een streepje voor op het vlak van o.a. goed plannen, actief studeren, notities nemen tijdens de les, je eigen leerproces sturen ...

Academisch Nederlands | Alle lerarenopleidingen

Je krijgt praktische tips en extra informatie om je academische taalvaardigheid een boost te geven. Een aanbod van nuttige taalkennis over onder andere de kenmerken van academische taal en stijl, de functies van tekstsoorten en -structuren, grammatica en spelling zal worden gecombineerd met de training van taalvaardigheden (schrijfvaardigheid, leesvaardigheid en luistervaardigheid) via individuele oefeningen. Zo wordt klassikale presentatie gekoppeld aan persoonlijke begeleiding, zodat je meteen je eigen werkpunten kunt verbeteren. Daarnaast zal je academische woordschat worden uitgebreid dankzij een inleiding tot academisch vakjargon in de context van de lerarenopleiding.

Wiskunde in het lager onderwijs | Lager Onderwijs

In de opleiding voor leraar lager onderwijs komt rekenen/wiskunde natuurlijk aan bod. In de lagere school zelf is dit minstens een uur per dag. Het is dus een hoofdvak. Het is de bedoeling dat we ons in de opleiding kunnen toespitsen op de didactiek van het rekenonderwijs. Maar de basiskennis of de leerstof van de lagere school moet er wel zijn. Toch merken we dat slechts een minderheid slaagt in de test die de basiskennis toetst. We moeten je niet vertellen dat de wiskunde die je in het secundair kreeg, heel anders is dan die van de lagere school. Dit maakt dat je er dus heel wat jaren ‘tussenuit’ bent. In de opleiding wordt de leerstof in sneltempo herhaald om daarna de klemtoon te kunnen leggen op de specifieke didactiek. Het is ook logisch dat we verwachten dat je op die leerstof (van de lagere school) 80% behaalt. We weten uit ervaring dat vele studenten hier toch heel wat moeilijkheden mee hebben. Daarom willen we deze leerstof nog wat opfrissen zodat je slaagkansen verhogen.

Weet je nog hoe je speelde met de tafels van vermenigvuldiging? Lukt je dat nu ook nog? Hoe zit dat nu weer met de berekening van de inhoud van dat zwembad? Hoofdrekenen, cijferen, procenten, breuken, vormleer, ruimtelijke oriëntatie, meten en berekenen…  soms in kale oefeningen, soms in de vorm van vraagstukken…alles komt aan bod.  Eerst wat theorie en dan heel wat oefeningen.

Frans in het lager onderwijs | Lager Onderwijs

Tijdens de zomercursus Frans frissen we onderdelen van het vak Frans in de lagere school op, vertrekkende vanuit de instaptoets. We zetten in op luisteren en lezen omdat deze vaardigheden een voorspellende waarde hebben op je examenresultaten van het vak Frans in onze opleiding. We werken rond thema’s die ook in de lagere school aan bod komen (jezelf voorstellen, eten en drinken, vrije tijd …) en je krijgt tools aangereikt om verder zelfstandig je kennis van Frans bij te spijkeren.

Data

De zomercursus gaat door op onze campus in Turnhout. Studenten die zich inschrijven in Geel, Turnhout of Vorselaar kunnen in Turnhout deelnemen.

  • Wiskunde in het lager onderwijs | Donderdag 8 en maandag 12 september, 9u00 - 16u00 | Edulab 1, campus Turnhout (Sabine Vranckx)
  • Frans in het lager onderwijs | Vrijdag 9 en dinsdag 13 september, 9u00 - 16u00 | Edulab 1, campus Turnhout (Evelien Van Leuven)
  • Studeren in het Hoger Onderwijs | Woensdagvoormiddag 14 september, 9u00 - 12u00 | Edulab 1, campus Turnhout (Marjolein Moonen)
  • Academisch Nederlands | Woensdagnamiddag 14 september, 13u00 - 16u00 | Edulab 1, campus Turnhout (Roel Coesemans)

Praktisch

Graag geven we je nog wat praktische informatie mee: normaal kun je hiermee verder. Na de inschrijvingsdeadline ontvang je enkele mails vanuit Canvas, onze digitale leeromgeving: de docenten zullen je hierin verwelkomen. Je ontvangt ook een kort infomailtje van ons. Onze collega's in Turnhout zullen je dagelijks tussen 8u30 - 9u00 verwelkomen en wegwijzen vanuit de Agora.

Zit je nog met praktische vragen? Neem dan contact op met Elien Sneyers.

Inschrijven

Inschrijven voor de zomercursus kan tot dinsdagavond 6 september 20u00 via dit formulier.

Late inschrijver? Neem eveneens contact op met Elien Sneyers.

Locatie

Edulab 1, A-gang, tweede verdieping
Thomas More Turnhout
Campus Blairon 800
2300 Turnhout

Kom je met de fiets? Parkeer achter onze campus op de ruime fietsparking.
Kom je met de auto? Parkeer bij voorkeur aan Decathlon Turnhout en kom te voet naar de campus (5').

Kostprijs

De zomercursus is gratis voor studenten die zijn ingeschreven aan de lerarenopleiding in Geel, Turnhout of Vorselaar.

Meenemen

  • Eigen drank en eten voor tijdens de pauzes en middagpauze.
  • Schrijfgerief / notitieblok
  • Laptop
Annelies Demessemaeker
T + 32 (0)490 49 21 85
Ellen Piedfort
T + 32 (0)14 74 38 18
An Conings
T + 32 14 74 01 88