Verminderd studiegeld

Verminderd studiegeld voor beurs- en bijna-beursstudenten

  • Je betaalt verminderd studiegeld als bijna-beursstudent (bijna-beurstarief) als je inkomen net iets boven de maximumgrens ligt (tot € 3 602, tarief 2022-2023).
    Je krijgt dan geen studietoelage maar wel een vermindering op het studiegeld.

De tarieven studiegeld vind je hier.

Studentenvoorzieningen kan voor jou informatief berekenen of je hiervoor in aanmerking komt. 
Bovendien kan je een voorschot aanvragen op de studietoelage. Vul dit formulier (academiejaar 2022-2023 of academiejaar 2023-2024) in en bezorg het met de nodige gegevens aan een studentenbegeleider van Studentenvoorzieningen.

Hoe krijg je als student verminderd studiegeld (beurstarief) bij je inschrijving?

In volgende situaties kan je voorlopig inschrijven aan verminderd studiegeld als beursstudent:

Belangrijk

In het hoger onderwijs moet je zelf een studietoelage aanvragen. Dit kan uitsluitend via www.studietoelagen.be waar je je dossier kan controleren en documenten kan toevoegen. Voor het academiejaar 2023-2024 kan dit vanaf 2 juni 2023 tot en met 1 juni 2024. De afdeling Studietoelagen start met het behandelen van de dossiers vanaf 1 augustus of wanneer de inschrijvingsgegevens van de instelling beschikbaar zijn.

Wanneer is het verminderd studiegeld definitief?

Het tarief verminderd studiegeld is in eerste instantie voorlopig. De hogeschool verwacht dat je je studietoelage vóór 31 januari van het lopende academiejaar aanvraagt of vervolledigt bij de Afdeling Studietoelagen. Zo niet, veranderen we in februari jouw statuut terug naar niet-beursstudent en ontvang je een bijkomende factuur als niet-beursstudent. 

De Afdeling Studietoelage geeft de beslissing van het al dan niet recht hebben op een studietoelage automatisch door aan de hogeschool. 

  • Als er een positieve beslissing is, behoud je het recht op verminderd studiegeld. Heb je reeds te veel betaald, dan wordt dat gedeelte teruggestort.

Heb je hulp nodig bij het invullen van de aanvraag van de studietoelage?

Je studietoelage online aanvragen verloopt heel eenvoudig: via de website log je in via je elektronische ID of de app ‘its me’

Ook belangrijk om te weten is dat jij centraal staat, wat wil zeggen dat jij zelf (en niet bv. je ouders) de aanvraag moet opstarten en daarna kan aangeven wie toegang heeft tot jouw dossier.

Loop je toch ergens vast bij de aanvraag of geraak je er echt niet aan uit? Een studentenbegeleider van Studentenvoorzieningen zet je graag weer op weg. Bovendien kan je bij hen terecht voor een voorschot op de studietoelage om de eerste studiekosten bij het begin van het academiejaar op te vangen. Vul dit formulier (academiejaar 2022-2023) (academiejaar 2023-2024) in en bezorg het met de nodige gegevens aan een studentenbegeleider van Studentenvoorzieningen.

Meer weten?

Gedetailleerde informatie over studiefinanciering vind je op