Moonshot Ethiopië

Wat?

Studenten van onze campussen in Geel, Lier, Turnhout en Vorselaar en van de Mekelle universiteit (Ethiopië) werken een jaar lang rond een complexe maatschappelijke uitdaging. Die uitdaging kan je zelf aanbrengen, of je sluit aan bij een uitdaging van anderen. De uitdaging kan in België liggen of in Ethiopië. Jij beslist zelf waar je je schouders onderzet.

Je werkt in een diverse groep, over opleidingen heen om de uitdaging langs alle kanten te bekijken. Door je talenten in te zetten kom je samen tot een diepgaande analyse, en zoek je innovatieve en creatieve oplossingen. Je denkt niet in of out ‘the box’, je duwt de box gewoon weg. Er worden je geen beperkingen opgelegd. Dat is ‘Moonshot’-denken, zonder hokjes, en zeker buiten de lijntjes. In groep kom je wellicht tot oplossingen die tienmaal beter zijn dan wat er bestaat.

We zullen jou en je groep constant uitdagen om je grenzen te verleggen en je blik te verruimen. Je groeipad zal steil zijn, met vallen en opstaan. Maar we beloven je een fantastische ervaring, die je de kans biedt om het beste van jezelf te geven en boven je eigen mogelijkheden uit te groeien. “Everything is possible, the sky is not the limit”.

Voor wie?

Voor de ‘Challenge Me’ studenten van Thomas More en Mekelle Universiteit, die een engagement willen aangaan om een sociale impact te creëren in België of Ethiopië. Voor die studenten die geprikkeld zijn door andere culturen en andere denkwijzen. Voor hen die in de positieve kracht van diversiteit geloven en zich hier volop voor willen inzetten. Je doet dit bovenop je opleidingstraject en je kan er een halve dag per week voor vrijmaken.

Waarom Ethiopië?

Ethiopië, in de hoorn van Afrika, is een boeiend land met een rijke geschiedenis. De bevolking is jong (70% is jonger dan 30 jaar) en zeer gedreven, kijkt met een open blik naar de toekomst en heeft de drive om boven zichzelf uit te stijgen en het verschil te maken.  Ethiopië is de snelst groeiende economie van Afrika, investeert proportioneel het meeste in onderwijs en wordt geleid door één van de eerste vrouwelijke presidenten ter wereld.

Ethiopië is heel apart. Zo heeft het bijvoorbeeld een eigen tijdstelling. Er zijn 13 maanden in het jaar: 12 maanden van 30 dagen en dan nog een maand van 5 of 6 dagen. Op 11 september viert men Nieuwjaar en komt men in het jaar 2012 terecht. Zonsopgang, 6 uur ’s morgens, is het uur nul. Om 7 u is het 1 u. De wijzers lezen we dus omgedraaid. En als dat nog niet vreemd genoeg is, neemt men in het land van de koffie uitgebreid tijd om een kop sterke koffie te maken en samen te drinken. Koffie verbindt mensen. Daar neem je de tijd voor.  In een land waar tijd een ander begrip is, waar men nog tijd kan maken voor elkaar, waar je het onverwachte kan verwachten, leer je om wendbaar en flexibel te zijn en echt verbinding te maken met de mensen om je heen. Dat zijn kwaliteiten van onschatbare waarden in de complexe onzekere wereld waarin we nu leven.

Waarom Mekelle University?

De Mekelle universiteit is in sneltempo uitgegroeid tot de tweede van het land, met 32.000 studenten en een breed palet aan opleidingen. Thomas More werkt al verschillende jaren samen met Mekelle Universiteit. We delen dezelfde waarden en ambities. Studenten staan centraal. Er zijn stagemogelijkheden die een extra dimensie aan je opleiding kunnen geven.

Wat is Moonshot Ethiopië heel concreet?

In mei of juni solliciteer je om ICE Honours student te worden. Je geeft aan dat je kiest voor Moonshot Ethiopia. In juni word je geselecteerd voor Moonshot. In september, na het Honours-kick off-weekend, vliegen we naar Ethiopië. Daar volg je samen met studenten van Mekelle een start-up kamp. Gedurende een week word je ondergedompeld in de cultuur en de gewoonten van Ethiopië en leer je de groep waarin je het volgende jaar zal werken beter kennen. Je kiest de uitdaging waarvoor je wil gaan. Tijdens interactieve workshops wordt duidelijk hoe je groepstraject eruit zal zien. Je krijgt handvaten aangereikt om goed samen te werken en met je uitdaging aan de slag te gaan. 

Werk aan de winkel dus en daarvoor kom je wekelijks met je groep samen. Een groepscoach zorgt voor begeleiding maar als student(en) neem je zelf het stuur in handen. In de mate van het mogelijke wordt er ook digitaal gewerkt, zodat de studenten van Mekelle er actief bij betrokken zijn. We plannen in de lesvrije week na examenperiode EP1 een opvolgworkshop in België, samen met de studenten van Ethiopië. Je werkt hier actief aan mee.

Als je er klaar voor bent doe je een groepspitch voor een jury. Daarnaast overtuig je aan de hand van je persoonlijk portfolio de jury dat je ICE Honours-proof bent. Je bewijst dat je meer gedaan hebt dan er in je opleiding van je verwacht wordt. Je toont aan dat je als persoon een Moonshot hebt genomen.

"Shoot for the moon, even if you miss you'll land amongst the stars" Les Brown

Hilde Vandenhoudt
T +32 493 66 25 84