More Micro Forests

Wou jij altijd al dat beetje meer groen in je schoolomgeving? Wij ook! Het is om deze reden dat enkele van onze ICE Honours studenten in 2021 de handen in elkaar hebben geslagen om een Micro Forest te planten op een Thomas More campus. Wil jij meer weten en/of het project mee steunen, lees dan verder!

Stijn Coenen boom

MMF: The orgin story

Akira Miyawaki

De Micro Forests van de Thomas More Hogeschool zijn gebaseerd op de Tiny Urban Forests van de Japanse botanist Akira Miyawaki. Op die manier kan je op een relatief kleine oppervlakte (+- 200m²) een grote CO2-buffercapaciteit aan te leggen. De bomen worden veel dichter opeen geplant (3 bomen/m²) dan in een traditioneel bos. Dit zorgt ervoor dat de bomen een snellere hoogtegroei kennen om steeds licht te blijven krijgen. Deze hogere dichtheid zorgt er ook voor dat het microklimaat in deze bossen optimaal is voor insecten en andere kleine dieren waardoor de biodiversiteit tot wel 20 keer hoger kan zijn! Alle andere voordelen van bossen zoals waterberging en het brengen van rust blijven eveneens aanwezig.

ICE Honours

Tijdens het AJ2020-2021 wouden Elise Verstappen, Wietse Elsen en Charlotte Ramaekers - enkele van de ICE Honours studenten - een impact creëren die zeer dichtbij huis lag. Op slechts enkele maanden zijn de studenten erin geslaagd een hele hogeschool in beweging te brengen voor een groenere toekomst. Er werd een pilootproject opgestart op het terrein van de Thomas More campus Geel. Ondertussen zijn er ook plannen om een tweede bos te planten op een locatie in Turnhout. (zie MMF: Locaties)

Bomen planten

MMF: Locaties

Geel

Door een nauwe samenwerking tussen de docenten en studenten van de richtingen Agro- en Biotechnologie en Organisatie & Management werd het bos in november 2021 werkelijkheid. Een heus Micro Forest van 600 bomen op een oppervlakte van 200m². Het pilootproject is meteen ook het boegbeeld voor Thomas More in de vorm van de halfopen O uit het logo.

Turnhout

Na een succesvol pilootproject op campus Geel werd al snel besloten een locatie te vinden in Turnhout, zodat samen met het stadsbestuur een Micro Forest zijn thuis kan vinden in de stad waar het oorspronkelijk bedoeld was. Deze locatie houden we nog even geheim. Houd vanaf midden oktober je ogen en oren goed open!

Steun het initiatief

Begint het bij jou ook te kriebelen om dit project te steunen na het lezen van al die boeiende informatie? Dat kan! Zoals hierboven reeds vermeld komt er in de nabije toekomst een tweede bos bij in Turnhout. Tijdens de voorbereidingen, de plantdag én erna is het steeds “all hands on deck”. Hieronder volgen enkele opties om het project (financieel) te steunen:

  • Kom helpen planten op de plantdag zelf (november 2022)
  • Adopteer je eigen boom (info volgt oktober 2022)
  • Schenk een cadeaupakket
  • Doe een gift

Voor meer info kan je steeds contact opnemen met de coördinator: uri.bove@thomasmore.be

Uri Bové
Coördinator MMF