Studiegeld en studiefinanciering

Studiegeld (collegeld)

Het studiegeld in Vlaanderen hangt af van je studentenstatuut (of je beursstudent, bijna-beursstudent of niet-beurstudent bent), van het type contract (diploma-, credit- of examencontract) en van het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft.  Voor een inschrijving van 60 studiepunten in een diplomacontract voor een graduaats- of bacheloropleiding betaal je als Nederlandse student in principe het niet-beurstarief van 979,60 euro. Je komt alleen in aanmerking voor een studietoelage (beurs) in Vlaanderen als je ouders in België wonen of gewoond hebben en/of werken of gewerkt hebben. Als je  al een vorm van studiefinanciering krijgt in Nederland, kom je sowieso niet in aanmerking.

Nederlandse studiefinanciering

Als je in Nederland recht hebt op studiefinanciering, dan behoud je dit tijdens je studie in Vlaanderen op voorwaarde dat je bent ingeschreven met een diplomacontract in een graduaats- of bacheloropleiding voor minimum 30 studiepunten. Een creditcontract komt dus niet in aanmerking voor studiefinanciering. Alle informatie hierover vind je op de website van DUO.

Je Nederlandse studiefinanciering bestaat uit 4 onderdelen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Lening, reisproduct en collegegeldkrediet zijn er voor iedereen. Je bepaalt als student zelf of en hoeveel je leent. Je lening betaal je sowieso terug na je studies. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Haal je binnen 10 jaar je diploma, dan kan je aanvullende beurs worden omgezet in een gift. Wanneer je in België studeert, kun je je studentenreisproduct omzetten naar een ov-vergoeding van €99,58 per maand. Ook deze vergoeding wordt een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt.