Skip to main content

LiCalab en Mobilab & Care geven lezing over gezondheidsvaardigheden aan UDL

22/01/2024
Sascha Vermeylen Panelmanager

Onder het motto ‘levenslang leren’ wil Thomas More haar expertise en deskundigheid in diverse vakgebieden graag met de buitenwereld delen. Universiteit Derde leeftijd (UDL) brengt een boeiend programma met 24 lezingen door academici en specialisten over historische, actuele en maatschappelijk relevante thema’s. Wanneer? Wekelijks op dinsdag van 14u15 tot 16u45. 

Op dinsdag 21 november gaven Hilde Vandenhoudt (LiCalab) en Karolien Baldewijns (Mobilab) een lezing over gezondheidsvaardigheden. Wist je dat 4 op 10 Belgen moeite hebben met het vinden van informatie over gezondheid, het begrijpen van die informatie, het beoordelen ervan en het toepassen op de eigen situatie? En dat beperkte gezondheidsvaardigheden een groot negatief effect hebben op gezondheid? 

Zelfs al ben je doorgaans goed geïnformeerd en begrijp je meestal je zorgverlener, dan nog kan je je in een situatie bevinden waarbij je hoofd geen ruimte heeft om nieuwe informatie op te nemen. Hoewel risicogroepen voor lage gezondheidsvaardigheden goed beschreven zijn (o.a. hogere leeftijd, andere moedertaal, beperkt aantal jaren onderwijs, psychische of financiële kwetsbaarheid…) kan het iedereen weleens overkomen. Om dit zelf te ervaren kregen de 100 deelnemers een aantal praktische belevingsoefeningen rond informatie vinden, begrijpen en beoordelen. Aan de hand van stellingen ontkrachtten we mythes over gezondheidsvaardigheden. We deelden tips over helder schriftelijk en mondeling communiceren. In plaats van dr. Google te raadplegen bij een gezondheidsvraag, deelden we betrouwbare informatiebronnen zoals ‘Gezondheid en Wetenschap’. Om zich beter voor te bereiden op een volgend bezoek bij de zorgverlener zijn drie vragen belangrijk: wat heb ik, wat moet ik doen, en waarom moet ik dat doen? Deze vragen kan men best opschrijven en meenemen, zodat men daar zeker een antwoord op krijgt. Als men in de media iets leest over gezondheid, is het belangrijk om de bron na te gaan en de informatie kritisch te beoordelen. Nieuwe technologie zoals artificiële intelligentie kan hierbij ondersteunend werken. Tot slot komt laagdrempelige heldere communicatie iedereen ten goede en is het toepasbaar op alle domeinen.   
 

Related blogs