Skip to main content

Het ontwerp

De modelwoning bestaat uit twee verdiepingen met organische vormen en is in één geheel geprint is. Dit ontwerp werd gerealiseerd door TRiAS Architecten.

Van ontwerp tot realisatie - technische uitdagingen

Het ontwerp van het demogebouw lag op tafel nu moesten we nog onderzoeken of de vormgeving haalbaar was om met de printer te realiseren. Ook het integreren van een vloer, ramen en deuren,… in het gebouw moest technisch nog uitgewerkt worden.  

Fundering

Het was de bedoeling om alle dragende elementen te printen en zo weinig mogelijk beroep te doen op andere bouwtechnieken. Omdat we de fundering ook wilde printen moesten we testen of de verloren bekisting die we zouden voorzien om vol te storten sterk genoeg zou zijn om de spatkrachten van het beton te weerstaan. We hebben dan stukjes uit deze fundering geprint en daarna opgestort met beton zodat we dit op voorhand al konden testen. 
      
De doorvoeren voor de voorzieningen elektriciteit, water,… werd ook voorzien in deze funderingstroken. 

Isolatie

Omdat de isolatie voor het comfort in het gebouw zeer belangrijk is hadden we besloten om de muren te printen op een laag isolatie (cellenglas) zodat deze volledig ontkoppeld is en er dus geen koudebrug naar de grond kan ontstaan. Hiervoor hebben we een stukje muur op isolatieblokken geprint om te testen of dit mogelijk was om op en naast een isolatieblok te printen.

Daarbuiten kozen we voor een Etic’s systeem voor de structuurwanden en werden iso-wanden later gevuld met EPS-bolletjes. 

Deur- en raamopeningen

In de muren werden ook ramen en deuren ingetekend. Boven deze openingen word normaal gezien een latei voorzien om de muur boven deze opening te dragen. Maar dat zou esthetisch niet mooi zijn omdat we de geprinte structuur in het zicht wilde houden de lateien zouden dan zichtbaar blijven. Dus zijn we beginnen experimenteren met wapening in de geprinte laagjes te leggen, we moesten dan boven de raam- of deuropening een bekisting aanbrengen zodat we boven de opening konden verder printen. In de eerste laagjes boven de opening zouden we dan wapening inleggen zodat deze na het uitharden van de printmortel dan als latei zou fungeren. Dit hebben we ook op voorhand kleinschaliger getest door enkel de nagebootste lateien te printen en deze door Universiteit Gent te laten testen om hun plooibank zodat zij de sterkte van dit element konden vergelijken met traditionele lateien. Wat bleek dat deze element minstens even sterk waren als traditionele elementen waardoor ze perfect als lateien konden gebruikt worden. 
Ook het integreren van wapening in de geprinte structuur zorgde voor minder scheurvorming bij het uitdrogen en voor versterking boven een raam- of deuropening. We gebruikte Murfor of wapeningstaven. 

Tussenvloeren

Omdat de printtechniek en het materiaal het nog niet toelaat om vloeren te printen kozen we hier voor een bestaande oplossing. Er werd gekozen om predallen te gebruiken voor de opbouw van de vloer van de eerste verdieping en het dak. Op de predalen word dan nog extra wapening gelegd en daarna beton opgestort. De beton blijft op zijn plaats door gebruik te maken van een randbekisting. We kozen hier dan ook om deze randbekisting te printen zodat enkel de geprinte structuur ten allen tijden zichtbaar kon blijven en niet belemmert werd door andere elementen. De tussenvloeren werden geplaatst op de structuurwanden deze minstens even sterk als traditionele draagmuren wat deze wanden hier uitermate geschikt voor maakte.