Skip to main content
Professionele bachelor

Maatschappelijke Veiligheid

Antwerpen

Dutch

Veiligheidsregisseur gezocht

  • Mee voor de veiligheid van mensen zorgen, in wonen, werken, spelen, uitgaan, leven … daar wil jij je schouders onder zetten.
  • In de opleiding gaan we vanuit psychologie, criminologie en sociologie op zoek naar verklaringen en mogelijke oplossingen voor onveilig of misdadig gedrag.
  • Je leert hoe de veiligheidssector in elkaar zit. Wat de rol is van politie, gerecht, crisisbeheerders en bewakingsdiensten. Maar ook van veiligheidsplanners, preventiewerkers en bemiddelaars. En hoe jij als veiligheidsprofessional met hen kan samenwerken.
  • Je werkt aan jezelf als veiligheidsvoorbeeld. Je zorgt dat je fysiek, mentaal en communicatief stevig in je schoenen staat om op die manier ook beter voor anderen te kunnen zorgen.
  • Na je opleiding kan je aan de slag als veiligheidsregisseur in bedrijven, ziekenhuizen, scholen … als veiligheidsplanner of preventiemedewerker van een stad of gemeente, als veiligheidscoördinator in bewakingsdiensten of bij de organisatie van evenementen. Werk gegarandeerd!
  • Graag verder studeren? Dan kan je een schakeljaar naar een master veiligheidswetenschappen of criminologie overwegen, of je aanmelden bij de politieschool.
Studenten maatschappelijke veiligheid van Thomas More in overleg;
zigzag

De job van je leven

Choose your programme type

Maatschappelijke Veiligheid

  • Je neemt 180 studiepunten op, verdeeld over drie fases.

  • Je kan je opleiding dus in drie jaar tijd afronden.

  • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.

  • Verwacht je aan praktijkprojecten met medestudenten. Steeds onder begeleiding van enthousiaste docenten en professionals.

  • Tijdens je stage ervaar je meteen hoe je maatschappelijke impact kan hebben.

Practical information

  • Duration

    3 jaar

  • Credits

    180 studiepunten

  • Where

    Op de campus

Programme

  • Fase 1 | Je maakt kennis met het veiligheidsdenken en -handelen. Je werkt aan jezelf als veiligheidsvoorbeeld, komt meer te weten over de wetenschappelijke basis voor veiligheidsproblemen en -oplossingen, en gaat op je eerste verkenning van de veiligheidssector.
  • Fase 2 | Je verdiept je verder in de domeinen van veiligheidsbeleid, -planning, en -communicatie en past je kennis toe op concrete vragen die vanuit het werkveld voorgelegd worden. Er staat ook een exploratiestage van 8 weken op het programma.

  • Fase 3 | Tijdens dit sluitstuk van je opleiding loop je een stage van 13 weken en werk je aan je bachelorproef. Hiernaast kan je je verdiepen in veiligheidspreventie en -herstel, is er ruimte voor een internationale ervaring en kan je je verdiepen in een actuele veiligheidsthema’s die je zelf kiest.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

  • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
  • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
     
Fase 1 2 3
Trends in veiligheidsdenken 3
Integrale veiligheid 5
Veiligheidsanalyse 5
Mens en organisatie 5
Zelfzorg en zorg voor anderen 5 3 3
Organisatie van de veiligheidssector 5
Criminologie 3
Digitalisering en maatschappelijke veiligheid 3
Veiligheid en wetgeving 3
Psychologie en veiligheid 5
Sociologie en veiligheid 3
Crisisbeheer en noodplanning 4
Verbindende vaardigheden 6
Werkveldverkenning 5
Internationale veiligheidsvraagstukken 3
Project veiligheidsplanning 6
Statistiek 4
Werken in teams 5
Fase 1 2 3
Veiligheidscommunicatie 5
Straf- en jeugdrecht 3
Veiligheidsbeleid 6
Gedragsbeïnvloeding 4
Diversiteit 3
Netwerk bouwen 3
Veiligheid op evenementen 3
Exploratiestage 12
International Summer School 4
Keuze uit veiligheidsthema's 6
Werken aan risicoreductie 3
Veiligheidsethiek en -deontologie 3
Politiestudies 3
Veiligheid in de stad 3
Omgaan met conflict en agressie 3
Daders en slachtoffers 4
Bachelorproef 10
Eindstage 18
This course does not start in February.

Onze troeven

Hier gebeurt het

Een regio met een grote en diverse bevolking en veel economische activiteit is dé plek waar veiligheid getest wordt. Op straat, op het werk, op het internet, in de wijk, en in de school. Hier duikt er elke dag wel een veiligheidsvraag op, hier zoeken we elke dag naar antwoorden die werken.

Nieuwe opleiding - massa's expertise

Krijg les van experten in veiligheid, communicatie, noodplanning, forensisch werk, technologie op mensenmaat, risico-analyse, intercultureel werk, stress- en conflictbeheersing, werken in teams, en gedragswijziging.

I.R. algemeen

Een brug over de veiligheidskloof

Meer mensen doen bijdragen aan een objectief veiligere samenleving én aan een groter gevoel van veiligheid in die samenleving. De brug leggen tussen feiten en gevoelens, tussen veiligheidswerkers en mensen met een gevoel van onveiligheid, dat wordt jouw job!

Go international

In de eerste fase maak je tijdens de International Days de kans om workshops van internationale gastdocenten bij te wonen.

In kader van het opleidingsonderdeel 'Internationale veiligheidsvraagstukken' maak je in fase twee korte uitwisselingsbezoeken waarin je de veiligheidsaanpak in de havensteden Antwerpen en Rotterdam bekijkt.

In fase 3 kan je naar eigen keuze een Erasmus-verblijf of internationale eindstage opnemen. Bovendien wordt er gewerkt aan een partnerschap met een netwerk van Europese hogescholen en universiteiten met safety en security opleidingen. Zo kan jij misschien deelnemen aan een internationale Summer School, samen met studenten uit andere veiligheidsopleidingen en met de beste internationale experten.

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Samen studeer je beter. Je krijgt individuele begeleiding van een studieloopbaancoach (SLC). Hij/zij is je eerste aanspreekpunt voor al je vragen over je studietraject, studievaardigheden, je welzijn als student ... (Leren) studeren is een uitdaging, maar via studievaardigheidstrainingen leren we jou de knepen van het vak. 
Nood aan een luisterend oor? Op zoek naar extra ondersteuning? Ook daar kan je SLC bij helpen.  
Studeren met een functiebeperking? Dan helpt de inclusiecoördinator je verder.

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Peter De Graef

Voor al je vragen over de opleiding.

nieuwbijmv@thomasmore.be

Studeren in Antwerpen

Nee, Antwerpen is geen typische studentenstad propvol studenten. Antwerpen is een wereldstad op mensenmaat en de thuis van meer dan een half miljoen inwoners en 170 nationaliteiten. Midden in het echte leven van een creatieve en bruisende havenstad, vind je onze campussen. Gloednieuw en helemaal uitgerust met de nieuwste snufjes om je opleiding alle kansen op slagen te geven: een hightech audiolab, een zwevende aula, hypermoderne observatie- en praktijklokalen, een studentenlounge, een groene patio …

Campus Sanderus Antwerpen
dots-alt

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven