Permanente vorming - Ondersteunde communicatie

03 April 2015

Ondersteunde communicatie/Able to Include

Projectomschrijving

Het Able to Include project heeft als doel de leefomstandigheden van personen met een verstandelijke beperking (PVB) te verbeteren. Er zijn verschillende technologische tools ontwikkeld voor mensen met beperkingen, maar de meeste van deze tools zijn niet toegankelijk voor personen met een verstandelijke beperking. In dit project wordt een proefopzet uitgezet waarin een ‘Accessibility layer’ of toegankelijkheidslaag getest wordt bij het gebruik van online sociale media (vb. Facebook, Whatsapp, Skype) door personen met een verstandelijke beperking die geen of beperkte schrijf- en/of leesvaardigheden hebben. De accessibility layer laat toe om geschreven taal om te zetten naar pictogrammen of gesproken taal. De layer wordt ontwikkeld in het gelijknamige CIP project ‘Able-to-include’ (Europese project). Het proefopzet gebeurt parallel in Groot Brittanië, Spanje en België gedurende de academiejaren 2014-2015 en 2015-2016. Gebruikers uit de drie landen komen met elkaar in contact, elke gebruiker heeft de mogelijkheid om zijn voorkeur(pictogrammen)taal te gebruiken De uitwerking vanuit België kadert binnen een PWO-project. De voorbereiding voor dit tweejarig onderzoek bestaat uit verschillende fases en gaat door gedurende het academiejaar 2014-2015. Vanuit de opleiding logopedie richt het onderzoek zich op het gebruik van pictogrammen binnen de sociale media. Er zijn vijf deelprojecten bepaald waaraan studenten logopedie meewerken in het kader van hun bachelorproef.

Aanbod

Binnen het aanbod permanente vorming wordt een studiedag georganiseerd rond het inzetten van ondersteunde communicatie (OC) of Alternatieve and Augmentatieve communicatie (AAC) bij problemen met communicatie.

Samenwerking

Nationaal: projectleider, K-point, in samenwerking met opleidingen Ergotherapie, Toegepaste Psychologie en Interactive Multimediadesign/Toegepaste Informatica/Electronica-ICT van Thomas More. Vanuit het werkveld medewerking van MPI Oosterlo & De Schakel vzw.

Internationaal: Ariadna Servicios informaticos, Fundacion Prodis en Universitat Pompeu Fabra (Spanje), Building Bridges (UK), KULeuven (België), Teamnet (Roemenië), National Microelectronics application centre (Ierland) & Inclusion Europe (België).

Onderzoeker

Mw. Lien Martens, lien.martens@thomasmore.be

Thomas More | Opleiding Logopedie en Audiologie

Campus Sanderus, Molenstraat 8 | 2018 Antwerpen

Tel. + 32 (0)3 241 08 29

 

Lien Martens
T + 32 (0)3 241 08 29