Heist van toen | Studenten Journalistiek nemen bewoners van WZH Ten Kerselaere mee op roadtrip naar hun verleden

25 April 2019

De buurt waar we opgroeiden, de plek waar we ooit woonden of werkten… aan plaatsen hangen sterke herinneringen vast. Studenten Journalistiek van de Thomas More-hogeschool in Mechelen namen bewoners van WZH Ten Kerselaere mee op roadtrip naar hun verleden. Ze bezochten samen verschillende plaatsen in Heist-op-den-Berg en legden de herinneringen van de Heistenaars aan deze plekken vast in een magazine, een blog en een tentoonstelling in het kader van de Erfgoeddag van zondag 28 april. Op vrijdag 26 april wordt het project voorgesteld aan de pers.

Plekken met een verhaal

Laat mensen vertellen over de plaatsen, die in hun leven een rol gespeeld hebben en je bent vertrokken voor verhalen, herinneringen en anekdotes. Bewoners van Woonzorghuis Ten Kerselaere trokken met studenten Journalistiek van Thomas More rond in Heist-op-den-Berg. Ze passeerden langs historische plaatsen, bekende monumenten, oude gebouwen, typische landschappen… en stelden vast dat er veel veranderd was. Maar ze wisten nog goed hoe het was en vertelden honderduit over wat “hun” plekken of plekje in Heist-op-den-Berg voor hen betekenden. De studenten luisterden, stelden vragen en hielpen de verhalen, de herinneringen en de anekdotes van de senioren verwerken in een magazine, in een blog met podcasts en in een tentoonstelling voor de Erfgoeddag van zondag 28 april.

Werk van velen

“Heist van toen” is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende organisaties. Lokaal Dienstencentrum De Pit (verbonden aan Ten Kerselaere), Heemkring Die Swane en Vormingplus Regio Mechelen werkten al eerder samen rond verhalen en foto’s van woonzorghuisbewoners. Dat resulteerde in 2017 in de publicatie ‘Prachtige portretten’. Zij stelden voor om deze keer aan de slag te gaan met “plekken en verhalen” van de bewoners van het woonzorghuis.

Regionaal Landschap Rivierenland en de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Berg en Nete werden gevraagd om mee te werken omwille van hun uitgebreide kennis van het landschap in en om Heist-op-den-Berg. Docenten en studenten van de opleiding Journalistiek van Thomas More stapten mee in het project. De foto’s in het magazine werden gemaakt door de studenten en door de cursisten van de workshop ‘Landschaps- en architectuurfotografie’. Glenn Huyben, zorgkundige in WZH Ten Kerselaere en freelance fotograaf voor Vormingplus Mechelen, begeleidde de workshop.

Vertel je eigen verhaal op de expo “Heist van toen”

Op zondag 28 april, Erfgoeddag opent in WZH Ten Kerselaere de tentoonstelling “Heist van toen”. De verhalen van de woonzorghuisbewoners zijn er te beluisteren en te lezen en je kan er de foto’s van het project bekijken. Heemkring Die Swane pakt uit met oude foto’s en andere collectiestukken die een mooi beeld geven van het Heist-op-den-Berg van toen én nu. Je kan er ook je eigen verhaal over Heist kwijt. IOED Berg en Nete en het Regionaal Landschap Rivierenland zijn één en al oor! De expo blijft dagelijks te bezoeken tot 12 mei.

Praktisch

  • WZH Ten Kerselaere | Boonmarkt 27, 2220 Heist-op-den-Berg
  • Persmoment | Vrijdag 26 april 2019 om 11 uur
  • Expo
    • Zondag 28 april | Erfgoeddag | van 10 tot 17 uur
    • Maandag 29 april t.e.m. zondag 12 mei | van 9 tot 17 uur

Meer informatie

Sofie Verschueren
Educatief stafmedewerker
T 015 44 41 00 | 0485 43 74 73
E
Jeroen Franssens
Docent Journalistiek
T 0494 12 01 39
E

Recente persberichten