Junior Fablab voor de uitvinders van morgen

04 September 2018

Lerarenopleiding Mechelen

Minister Muyters wil in elke gemeente een STEM-academie, waar kinderen van 8 tot 12 kunnen proeven van wetenschap en techniek (De Standaard, 28 aug). De uitvinders van morgen spelen immers nu gewoon op straat, ze moeten alleen warmgemaakt worden voor wetenschap en techniek. De WiWeTer-academies van Thomas More doen dat al verschillende jaren.

Met het nieuwe Junior Fablab krijgt de Lerarenopleiding in Mechelen daarvoor nog een extra troef in handen. In deze HI-Tech-werkruimte kunnen jongeren van 10 tot 16 jaar aan de slag met een reeks toestellen en er leren 3D printen, lasersnijden, CNC Frezen…. Maar ook voor de studenten van de Lerarenopleiding en mensen die als STEM-leerkracht aan de slag (willen) gaan, biedt het Junior Fablab ongekende mogelijkheden. Op woensdag 5 september wordt het Junior Fablab officieel in gebruik genomen.

Iedereen uitvinder met WiWeTeR

De Lerarenopleiding van de Thomas More-hogeschool brengt kinderen al langer dan vandaag op een interactieve en uitdagende manier met wetenschap en techniek in contact. WiWeTeR (lees: Wie Weet Er) staat voor Wiskunde, Wetenschap, Techniek en ondeRnemen. Dit project organiseert vakantiekampen en op woensdagmiddag doe-sessies in de WiWeTeR-academies. Het maakt kinderen warm voor het STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering en Mathematics) dat in het secundair onderwijs meer en meer ingeburgerd geraakt. En nu wil minister Muyters in elke gemeente een STEM-academie. Dat kan je vergelijken met een kunstacademie, maar dan met hamers, schroevendraaiers en robots.

… en in het Junior Fablab

Het nieuwe Junior Fablab van Thomas More in Mechelen past daar volledig in. Het is een Hi-Tech-werkruimte met een gevarieerd aanbod aan toegankelijke toestellen. Jongeren van 10 tot 16 jaar worden er warmgemaakt voor STEM, techniek en de klassieke technische vakken. Er is bewust gekozen voor eenvoudig te gebruiken toestellen waarmee de bezoeker met een leertijd van maximaal 2 uur per toestel aan de slag kan. WiWeTeR organiseert er workshops en schoolklassen kunnen er voor een halve dag STEMmig leren terecht. Met gratis beschikbare software kunnen jongeren thuis ontwerpen maken en ze daarna in het Junior Fablab zelf komen 3D-printen, lasersnijden of CNC-frezen.

STEMmige-Leraars

Om kinderen enthousiast te maken voor wetenschap en techniek heb je goed opgeleide leerkrachten nodig. En dus krijgt het Junior Fablab een prominente plaats in de opleiding van de studenten. De studenten van de Lerarenopleiding Secundair onderwijs volgen een intensief leertraject Fablab. De studenten STEM en techniek gaan een volledig semester twee uur per week in het Junior Fablab aan de slag. De studenten technische vakken doen dat zelfs zes uur per week.

De studenten Lager onderwijs kunnen via het keuzetraject STEM de verschillende toestellen in het Junior Fablab leren kennen. Via LEON, het nascholingsaanbod van Tho-mas More krijgen ook mensen die al voor de klas staan de kans om zich bij te scholen tot HIGH-TECH Techniek- of STEM-Leerkracht. En scholen die op het punt staan om een toestel aan te kopen of een Fablab in te richten, kunnen voor advies in het Junior Fablab terecht.

Officiële opening van het Junior Fablab

 • Thomas More, Campus Kruidtuin. Lange Ridderstraat 44, 2800 Mechelen
 • Woensdag 5 september 2018
   
 • 16u00 | Welkom
  Het Junior Fablab, een reële behoefte voor de Lerarenopleiding in Mechelen en een mooie aanvulling op het bestaande Leercentrum.
  Lies Dalemans (Unitmanager Lerarenopleiding) en Joke De Puysseleir (Opleidingsmanager Lerarenopleiding Secundair onderwijs).
 • 16u20 | Demomoment en rondleiding in het Junior Fablab
  Koen Mees en Jan Op De Beeck, docenten van de Lerarenopleiding demonstreren samen met studenten de verschillende machines en enkele toepassingen van het Junior Fablab.
 • 17u10 | Het Junior Fablab praktisch
  Koen Mees bespreekt de doelstellingen van het labo en de agenda voor volgende jaar.
 • 17u20 | Receptie

Meer informatie?

Koen Mees
Coördinator Junior Fablab
T 0499 11 77 81
E

Recente persberichten