Voedings- en Dieetkunde

Professionele bachelor

Location: Belgium - Geel - Campus Geel

Je bant alle dieethypes en voedingsmythes uit de wereld

  • Jij bent een foodie. Of een gezondheidsgoeroe.   
  • Later wil je een gezonde levensstijl promoten en voedingsmythes busten.  
  • In deze studie ontdek je alles over voeding, anatomie en wetenschappen.   
  • Je leert voedingsmiddelen analyseren, voeding optimaliseren en iemands lichaamssamenstelling bepalen
  • Je ontdekt hoe je een correct voedings- en dieetadvies opstelt.   
  • Je leert professioneel een gesprek voeren en ziet jezelf groeien als coach
  • Ook voedingsanalyse en management in de catering staan op het menu.   
  • Je loopt stage in je tweede en je derde jaar.  
  • Afgestudeerd? Dan heb je de erkende beroepstitel van diëtist op zak.   
  • Of je kan ook gaan werken als coach of voedingsanalist.  
  • Je vindt sowieso een job want er liggen heel wat sectoren voor je open.  
  • Wil je liever verder studeren? Gaat perfect. Volg gerust een tweede bachelor, postgraduaat of master. 

 

Follow us!Facebook Instagram

The programme
in short
Get
inspired
Scroll down for more information
Hilde Boeckx
Hilde Boeckx
Opleidingsmanager - docent
Voor al je vragen over de inhoud en organisatie van de opleiding.
Nora Vandormael
Nora Vandormael
Administratief medewerker
Voor al je praktische en administratieve vragen.
Det Vangeel
Det Vangeel
Zorgcoördinator - docent
Voor al je vragen over ondersteunende studie- en examenfaciliteiten.

Eyecatchers

image.alt

Een traject op ieders maat

Een aangepast traject voor werkstudenten of voor wie al een diploma heeft? Een extra uitdaging voor wie net iets meer wenst of goed voorbereid wil zijn op een master? Een instapcursus voor wie vooraf weinig wetenschappen en wiskunde kreeg? We hebben het allemaal! 

image.alt

Innovatieve ondernemers

Ons jong voedingsgeweld komt jaarlijks sterk en innovatief uit de hoek. Van de uitwerking van een nieuw concept tot de organisatie van allerlei events zoals de week van de diëtist of een netwerkevent op de campus. Onze studenten maken het waar!

image.alt

Een goed uitgerust skillslab

Oefen je vaardigheden in ons skillslab. Ter ondersteuning van je consultatie maak je o.a. gebruik van folders, food models en verpakkingen. Een professioneel impedantietoestel brengt de hoeveelheid spiermassa, vetmassa en vochtmassa van je cliënten in kaart.

Programma

  • Opbouw
  • Vakken
  • In de praktijk
  • Persoonlijke begeleiding
  • Go international
  • Vrijstellingen
  • Opbouw

    • Fase 1 | Oriëntatie. We focussen op de gezonde mens, gezonde voeding en wetenschappelijke achtergronden. Je krijgt de eerste beroepsgerichte taken onder de knie en leert jezelf beter kennen. Je kennismaking met het werkveld geven je goesting in méér. 
       
    • Fase 2 | Verdieping. We focussen op diverse doelgroepen. Zowel het geven van voedings- en dieetadvies als voedingsanalyse en management in de catering staan op het menu. Jij ontwikkelt heel wat skills en tijdens een stage en in projectwerk ontdek je jouw interesses en groeikansen. 
       
    • Fase 3 | Verruiming. We focussen op de beroepscontext en je brede inzetbaarheid. Jij spitst je toe op je verdere professionalisering. Je maakt nog meer je eigen keuzes en met je integrale eindopdracht en tijdens je stage toon je wat jij als voedingsexpert in je mars hebt. 
  • Vakken

    Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

    • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
    Fase123
    VOEDINGS- EN DIEETADVIES
    Voeding in de maatschappij-epidemiologie 3
    Voedingsmiddelenleer 4
    Voedingsleer i 5
    Kookworkshops 3
    Workshops gezonde voeding i 4
    Wetenschappelijk project 3
    Voeding voor doelgroepen i 5
    Dieetleer 1 en 2 i 5 3
    Dieetleer van het kind 3
    Workshops dieetleer i 5
    Vidence based diëtetiek 5
    WETENSCHAPPELIJK HANDELEN
    Gegevensverwerking en statistiek 3 3
    Moleculen en interacties 3
    Labovaardigheden 4 5
    Chemische analyse en voedingswarenanalyse 4 2
    Bio-organische chemie en biochemie 3 4
    Anatomie en fysiologie i 5
    Pathologie en pharmacologie 1 en 2 i 5 3
    Cel- en microbiologie en levensmiddelenmicrobiologie 5 2
    Fysische processen in de voeding 3
    Fase123
    Wetgeving, voedselproductie en kwaliteitszorg 4
    COACHING EN GEDRAGSVERANDERING
    Algemene psychologie en gezondheidspsychologie i 3 3
    Professionele ontwikkeling 1: verkennen en communiceren 5
    Beroepsgerichte communicatie 4
    Casuïstiek en communicatie i 3
    Gezondheidseducatie 3
    RZL en deontologie 3
    CATERING EN MANAGEMENT
    Catering en management i 5
    WERKVELDVOORBEREIDING
    Ondernemerschap 3
    Professionele ontwikkeling 3: integrale eindopdracht i 10
    Keuzestage 1, 2 en klinische stage 3 20
    PERSOONLIJKE VERDIEPING 9
    Verdieping fase 2 - keuze uit: 3
    Professionele ontwikkeling 2: onderzoeken
    Professional Skills COIL: Nutrition International Health Promotion Project NIHPP
    Verdieping fase 3 - keuze uit: 6
    Verdieping voedings- en dieetkunde
    Verdieping sport en beweging
    Fase123
    VOEDINGS- EN DIEETADVIES
    Voeding in de maatschappij-epidemiologie 3
    Voedingsmiddelenleer 4
    Voedingsleer i 5
    Kookworkshops 3
    Workshops gezonde voeding i 4
    Wetenschappelijk project 3
    Voeding voor doelgroepen i 5
    Dieetleer 1 en 2 i 5 3
    Dieetleer van het kind 3
    Workshops dieetleer i 5
    Vidence based diëtetiek 5
    WETENSCHAPPELIJK HANDELEN
    Gegevensverwerking en statistiek 3 3
    Moleculen en interacties 3
    Labovaardigheden 4 5
    Chemische analyse en voedingswarenanalyse 4 2
    Bio-organische chemie en biochemie 3 4
    Anatomie en fysiologie i 5
    Pathologie en pharmacologie 1 en 2 i 5 3
    Cel- en microbiologie en levensmiddelenmicrobiologie 5 2
    Fysische processen in de voeding 3
    Wetgeving, voedselproductie en kwaliteitszorg 4
    COACHING EN GEDRAGSVERANDERING
    Algemene psychologie en gezondheidspsychologie i 3 3
    Professionele ontwikkeling 1: verkennen en communiceren 5
    Beroepsgerichte communicatie 4
    Casuïstiek en communicatie i 3
    Gezondheidseducatie 3
    RZL en deontologie 3
    CATERING EN MANAGEMENT
    Catering en management i 5
    WERKVELDVOORBEREIDING
    Ondernemerschap 3
    Professionele ontwikkeling 3: integrale eindopdracht i 10
    Keuzestage 1, 2 en klinische stage 3 20
    PERSOONLIJKE VERDIEPING 9
    Verdieping fase 2 - keuze uit: 3
    Professionele ontwikkeling 2: onderzoeken
    Professional Skills COIL: Nutrition International Health Promotion Project NIHPP
    Verdieping fase 3 - keuze uit: 6
    Verdieping voedings- en dieetkunde
    Verdieping sport en beweging

    Lesrooster

    Bekijk een voorbeeldrooster voor fase 1.

    Cursusmateriaal

  • In de praktijk

    Om voedings- en dieetkundige te worden moet je 600 uur stage lopen. Dit biedt je een unieke kans om te leren op de werkplek onder begeleiding van een mentor die expert is in zijn vakgebied

    In fase 1 leer je de verschillende werkterreinen van je toekomstig beroep kennen tijdens werkveldinitiatie. In fase 2 verdiep je je in bepaalde praktijksituaties. Enerzijds via een keuzestage in een grootkeuken, in de preventie of in een bedrijf. Anderzijds via (internationaal) projectwerk. In fase 3 doorloop je, naast een klinische stage, nog een tweede keuzestage die verdiepend of aanvullend is. Je maakt in die periode ook je integrale eindopdracht

    Het stage-aanbod weerspiegelt je brede inzetbaarheid. Naast een stage in het binnenland kan je kiezen voor een buitenlandse stage bij één van onze partners.

  • Persoonlijke begeleiding

    Het grootste deel van de studiebegeleiding gebeurt natuurlijk door de vakdocenten. Op een laagdrempelige manier delen zij hun expertise en bezorgen je alle info om efficiënt aan de slag te gaan. 

    Bovendien coacht een vaste trajectbegeleider je doorheen gans je traject. Hij stimuleert je om stil te staan bij je groeiproces van student naar professional. Hij is een luisterend oor, zoekt samen met jou naar oplossingen en stimuleert je om het beste uit jezelf en je opleiding te halen. 

    Als je nood hebt aan extra ondersteuning kan je ingaan op ons aanvullend aanbod. Enerzijds bieden we je PAL (peer-assisted learning) aan met een tutor (een tweede- of derdejaarsstudent) als coach. Anderzijds reikt ‘slim studeren’ je allerlei handvatten aan om je slaagkansen te verhogen. 

  • Go international

    Hou je van uitdaging en ben je geboeid door andere culturen, dan is het een idee om een deel van je studie of je stage in het buitenland te doen. Samen met onze internationale coördinator (karin.vanael@thomasmore.be) verken je de mogelijkheden. Je kan internationale ervaring dicht bij huis opdoen, in Wallonië of Brussel, of verder weg in Europa, bv. in Nederland, Oostenrijk en Portugal. Andere voorstellen zijn steeds bespreekbaar. Is het je droom om aan ontwikkelingssamenwerking te doen? Dan kan je je steentje bijdragen in de voedingszorg in een ziekenhuis in Zuid-Afrika of Suriname. Of je kan de voedingsgewoonten van kinderen in Peru of Kenia helpen verbeteren. Ook ‘Internationalisering at home’ is mogelijk via de internationale dagen en een online samenwerkingsproject met Finland en Spanje

  • Vrijstellingen

    Je kan vrijstellingen aanvragen op basis van elders verworven kwalificaties (EVK) of competenties (EVC). Een voorstel van vrijstellingen op basis van EVK kan pas uitgewerkt worden nadat het aanvraagformulier en diploma- en creditbewijzen in ons bezit zijn. Wij stellen bij aanvang van het academiejaar graag een individueel programma op maat samen. 

Na je studie

  • De job van je leven
  • Verder studeren
  • De job van je leven

    • Klinisch diëtist in de gezondheidszorg 
    • Manager en kwaliteitsverantwoordelijke in een grootkeuken en bij overheidsinstanties 
    • Coach bij gedragsverandering van individuele cliënten en groepen 
    • Expert in voedingseducatie en voedingsvoorlichting in onderwijs en overheidsinstanties 
    • Productanalist, vertegenwoordiger of kwaliteitsverantwoordelijke in de voedingsindustrie 
    • Zelfstandig diëtist in een (groeps)praktijk 
  • Verder studeren

    Tweede bachelor (via verkort traject)

    Banaba

    Postgraduaat

    • Voeding en oncologie
    • Voeding van het jonge kind en adolescent

    Master (via schakelprogramma)

    • Industriële wetenschappen: biochemie
    • Management en het Beleid van de Gezondheidszorg
    • Biomedische Wetenschappen minor voeding
    • Gezondheidsvoorlichting en bevordering
    • Nutrition and rural development-human nutrition

     

#weaeremore