
(inactief) Orthopedische Technologie
Afstudeerrichting of the education professionele bachelor (inactief) Orthopedische Technologie
Deze afstudeerrichting wordt in de toekomst niet meer ingericht.
Kijk bij de informatie van de bachelor Orthopedie voor de mogelijkheden .


Eyecatchers

Internationaal erkend
Onze opleiding is geaccrediteerd als een categorie 1 training door ISPO: de internationale vereniging van orthesen en prothesen. Dit is de hoogst mogelijke erkenning en dit betekent dat je wereldwijd erkend bent als CPO – certified prothesist orthosist.

Nieuwe werkplaats
In onze opleiding is er veel aandacht voor de orthopedisch-technische vaardigheden. In een nagelnieuwe orthopedische werkplaats leer je in kleine groepen alle kneepjes van het vak. Onze docenten hebben een jarenlange praktijkervaring, of ze staan nog steeds in het werkveld.

MOBILAB
MOBILAB is het multidisciplinair onderzoekslaboratorium voor Welzijn en Technologie waar heel wat orthopedisch-technisch onderzoek wordt gedaan. Hier kunnen de studenten gebruik maken van de allerbeste infrastructuur, zodat ze ook dit aspect van de orthopedie leren kennen.
Overview
- Fase 1
- Fase 2
- Fase 3
- In de praktijk
- Persoonlijke begeleiding
- Go International
Fase 1
De eerste fase van de opleiding Orthopedie is gemeenschappelijk voor beide afstudeerrichtingen. Je volgt volgt samen met de studenten die als afstudeerrichting Schoentechnologie kiezen. We leggen een theoretische basis en focussen op de anatomie en pathologie van het onderste lidmaat. Je krijgt een goede basis en je proeft van alle aspecten van de orthopedie. In de praktijk leer je de basisvaardigheden die je nodig hebt om alle hulpmiddelen te vervaardigen.
Fase 2
In de tweede fase maak je voor het eerst kennis met het orthopedische werkveld: je gaat vijf weken op stage en loopt mee in echt orthopedisch bedrijf. In theorie en praktijk focus je op de orthopedie van de bovenste ledematen en de wervelkolom.
Fase 3
In de derde fase specialiseer je je verder in de orthopedische technologie. 15 weken stage in de orthopedische bedrijfswereld maakt je helemaal klaar voor het werkveld. Je werkt ook aan je bachelorproef die bestaat uit een volledig uit te werken casus, stationsproeven en een wetenschappelijke literatuurstudie.
In de praktijk
De kennismaking met het werkveld en de stages zijn een zeer belangrijk onderdeel van je opleiding. Je loopt minstens 700 uren stage gedurende 22 weken, waarvan een periode van 5 weken in de tweede fase, en 15 weken in de derde fase. In Vlaanderen zijn deze 15 weken opgesplitst in een stage van 5 en een stage van 10 weken. Ga je liever naar het buitenland? Dan kan je dit 15 weken aan een stuk doen in het tweede semester.
Persoonlijke begeleiding
Tijdens je opleiding kan je een beroep doen op trajectbegeleiding of individuele studiebegeleiding, je kan werken in kleine studiegroepjes onder supervisie van studenten uit een hoger jaar, of examenfeedback-momenten inlassen. Al deze dingen bieden we aan, jij kiest zelf waar je een beroep op doet.
Om de overgang van het secundair naar het hoger onderwijs vlot te laten verlopen organiseren we tijdens het eerste jaar extra examens in november en april. Zo krijg je snel zicht op je studie-aanpak en kunnen we bijsturen indien nodig.
Go International
We blijven niet enkel in Vlaanderen: we vinden het belangrijk dat je ook weet wat er internationaal speelt. We nemen je regelmatig mee naar congressen en orthopedische bedrijven in binnen- en buitenland. Zo is er onder andere de tweejaarlijkse beurs in Leipzig waar we de nieuwste technologieën zien van bedrijven uit de hele wereld.
We nodigen ook jaarlijks buitenlandse professionals uit en laten hun vertellen over hun praktijk en hun kennis.
In de derde fase kan je 15 weken naar het buitenland voor je afstudeerstage. Ecuador, Frankrijk, Spanje of Thailand? Alles is mogelijk!
Courses
- Fase 1
- Fase 2
- Fase 3
Fase 1
Semester 1
- Anatomie onderste ledematen
- Mechanica
- Voetorthesen
- Algemene anatomie en fysiologie
- Praktijk uitvoeringstechnieken 1.1
- Professionele ontwikkeling 1
Semester 2
- Pathologie
- Revalidatiepsychologie
- Biomechanica 1
- Orthopedische technologie onderste ledematen
- Praktijk uitvoeringstechnieken 1.2
- Chemie en materialenleer
- Professionele ontwikkeling 1
Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.
Fase 2
Semester 1
- Anatomie en pathologie wervelkolom
- Biomechanica 2
- Orthopedische technologie wervelkolom
- Informatie- en communicatievaardigheden
- Praktijk orthopedische technologie 2.1
- Praktijk orthopedische technologie 2.2
- Stage 1
Semester 2
- Orthopedische technologie bovenste ledematen
- Pathologie bovenste ledematen
- Anatomie bovenste ledematen
- Elektriciteit
- Orthopedische technologie wervelkolom
- Informatie- en communicatievaardigheden
- Praktijk orthopedische technologie 2.1
- Praktijk orthopedische technologie 2.2
- Stage 1
Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.
Fase 3
Semester 1
- Klinische vaardigheden
- Bachelorproef
- Deontologie en organisatie
- Elektronica
- Statistiek en onderzoeksmethodiek
- Digitaal ontwerp
- Maatschappelijke vorming
Semester 2
- Afstudeerstage
Voor meer details en vakinhouden kan je terecht in de volledige programmagids.
After Graduation
- Aan het werk
- Verder studeren
Aan het werk
De meeste afgestudeerden komen terecht in orthopedische bedrijven of orthopedische werkplaatsen verbonden aan een universitair ziekenhuis. Ze klimmen vaak snel op naar een functie met heel wat verantwoordelijkheid of specialiseren zich binnen het bedrijf in één of meerdere aspecten van orthopedie.
Een diploma Orthopedie biedt werkzekerheid. Binnen de maand is 90% van onze orthopedisch technologen aan het werk.
Verder studeren
Tweede bachelor (via verkort traject)
- Lerarenopleiding
- Schoentechnologie voor Sport en Revalidatie