FAQ graduaatsopleidingen Thomas More

Veelgestelde vragen

Welke graduaatsopleidingen kan ik volgen bij Thomas More? 

Klik hier voor het volledige aanbod aan graduaatsopleidingen

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden? 

Inschrijven voor een graduaatsopleiding kan als je een van volgende diploma's hebt:

 • een diploma van het secundair onderwijs,
 • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs dat minstens drie jaar geleden behaald werd.

Beschik je niet over een van deze studiebewijzen en ben je ouder dan 18 jaar? Dan kan je je inschrijven voor een toelatingsproef

Wat kost een graduaatsopleidingen? 

Het inschrijvingsgeld voor de graduaatsopleidingen zal vanaf 1 september 2019 op dezelfde manier berekend worden als dat voor de bacheloropleidingen. Je betaalt in het hoger onderwijs een vast gedeelte (€ 242,8 euro) én een bedrag per opgenomen studiepunt (€ 11,6  als je geen recht hebt op een studiebeurs). Volg je voltijds les? Dan neem je jaarlijks 60 studiepunten op. Je betaalt dan maximaal € 938,8 inschrijvingsgeld voor een volledig academiejaar.

Heb ik recht op een studietoelage? 

Dit is nieuw! Als graduaatsstudent kan je voortaan ook een studietoelage krijgen als je aan de voorwaarden voldoet. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een toelage? Dan kan je terecht bij Studentenvoorzieningen. Ons team rekent het voor je uit en ondersteunt je bij je aanvraag. Je hoeft dus niet te wachten tot je ingeschreven bent. Kom gewoon eens langs op een van de infodagen of maak een afspraak.

Heb ik recht op Betaald Educatief Verlof? 

Momenteel wordt het Betaald Educatief Verlof herwerkt tot het Vlaams Opleidingsverlof. Als beroepsgerichte opleiding komt een graduaatsopleiding hiervoor in aanmerking.

Mijn leerkrediet is op. Kan ik mij inschrijven voor een graduaatsopleiding? 

Dat kan! Je hebt geen leerkrediet nodig om te starten met een graduaatsopleiding. Als je het graduaatsdiploma behaalt,  dab wordt jouw leerkrediet opnieuw aangevuld tot 60 studiepunten.

Ik ben voor september 2019 gestart met een graduaatsopleiding. Wat verandert er voor mij? 

Hier vind je nog eens alle veranderingen voor jou op een rijtje. 

Welke graduaatsopleidingen worden erkend door de VDAB?  

De VDAB erkent een aantal graduaatsopleidingen die naar een knelpuntberoep leiden. De voordelen? 

 • Je behoudt je uitkering tijdens je studie. 
 • Je inschrijvingsgeld en leermateriaal worden terugbetaald. 
 • Je komt in aanmerking voor vergoedingen, bij voorbeeld een verplaatsingsvergoeding.

Klik hier voor het overzicht van erkende opleidingen.

Behoud ik een vrijstelling van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt als ik een opleiding volg?  

 • Volg je een erkende opleiding, dan krijg je automatisch een vrijstelling van  beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt.  
 • Voor andere opleidingen kan je een vrijstelling aanvragen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.  Klik hier voor meer info.

Wat zijn mijn slaagkansen?  

De graduaatsopleidingen zijn nieuw binnen Thomas More. Ze gaan voor het eerst van start in 2019-2020. We beschikken dus nog niet over slaagcijfers. Zoals voor al onze opleidingen voorzien we intensieve begeleiding en ondersteuning op jouw maat en jouw tempo.

Wat zijn studiepunten en hoe lang duurt een graduaatsopleiding?   

 • In het hoger onderwijs drukken we de studieduur uit in studiepunten. Een studiepunt komt overeen met ongeveer 25 à 30 uren studiebelasting.  Dat is de tijd die je besteedt aan het lessen volgen en het studeren thuis. 
 • Studeer je voltijds, dan verwerk je 60 studiepunten per schooljaar.  
  • Een modeltraject van een bacheloropleiding bestaat uit 180 studiepunten. Dat komt neer op drie jaar voltijds studeren.
  • Een modeltraject van een graduaatsopleiding bestaat uit 120 studiepunten. Dat komt neer op twee jaar voltijds studeren. 
  • Uitzonderingen hierop zijn de bachelor Verpleegkunde (240 studiepunten of 4 jaar voltijds studeren) en de educatieve graduaatsopleiding (90 studiepunten/1,5 jaar voltijds studeren). 

Kan ik elke opleiding deeltijds volgen?  

 • Ja, je kan gerust minder vakken opnemen dan voorzien in het voltijds programma. Zo kan je studeren op momenten dat jouw agenda het toelaat. 
 • Voor sommige opleidingen is er een specifiek deeltijds traject of avondtraject voorzien. Informeer je hierover via onze website en neem contact op met de opleiding om de mogelijkheden te bespreken. 

Ik ben elders een opleiding gestart. Kan ik deze afronden als een graduaatsopleiding bij Thomas More? 

Neem contact op met de studietrajectbegeleider van de graduaatsopleiding die je wil volgen. Op basis van de attesten die je al behaald hebt, leggen jullie samen een individueel studietraject vast. Zo kan je verder bouwen op wat je al geleerd hebt en gaat je investering niet verloren. 

Wanneer weet ik op welke dagen ik les heb? Hoe ziet mijn uurrooster eruit? 

De definitieve uurroosters krijg je bij de start van het academiejaar.  

Welke jobs kan ik uitvoeren met mijn graduaatsdiploma?  

Op onze website vind je per opleiding steeds een korte schets van welke richtingen je uit kan met je diploma. Je kan ook altijd contact opnemen met de opleiding zelf voor meer uitleg. 

Ik wil slechts enkele vakken volgen, kan dat? En krijg ik hier dan een bewijs van?  

Je kan er zonder probleem voor kiezen om slechts enkele opleidingsonderdelen te volgen binnen een opleiding. Je ontvangt hiervoor dan na afloop geen diploma, maar een creditbewijs waarop de naam van het opleidingsonderdeel en de doelstellingen staan. 

Hoe lang duurt het om na een graduaatsopleiding een bachelordiploma te halen?  

Op de webpagina van elke graduaatsopleiding  vind je in de rubriek ‘Na je studie’ welke bachelor(s) of eventuele andere opleidingen aansluiten op de opleiding. 

Een aantal bachelors kan je via een verkort traject behalen. Zo volgt een verkorte bacheloropleiding van 120 studiepunten een graduaatsopleiding van 90 studiepunten of een verkorte bacheloropleiding van ​​​​​​​90 studiepunten  een graduaatsopleiding van 120 studiepunten. 

Indien er geen specifieke (verkorte) opleiding aansluit op jouw graduaatsopleiding, dan kunnen we altijd bekijken of je in aanmerking komt voor vrijstellingen mocht je een nieuwe bacheloropleiding willen aanvatten. Je studietrajectbegeleider staat je hierin bij.