Tips voor ouders bij online onderwijs

Heeft u een student in huis? Meer dan één? Dan weet u dat studeren op afstand niet altijd evident is. Er komt heel wat bij kijken, het loopt niet altijd van een leien dakje en niet iedereen is er altijd even blij mee. Maar momenteel zijn er helaas geen alternatieven. We moeten er samen het beste van maken en we leren ervan. Ook om ervoor te zorgen dat we straks vlot verder kunnen als de Coronacrisis voorbij is.

Onze dienst Onderwijs verzamelde enkele tips voor ouders van thuis studerende dochters en zonen. Hopelijk hebt u wat aan deze vuistregels.

Ai, afstandsonderwijs! Hoe ondersteun ik mijn student?

Hoe kan ik mijn student ondersteunen? 

1    Wees betrokken (en laat dat zien)

•    Vraag regelmatig hoe het gaat, peil naar de geplande lessen en opdrachten. Moedig aan om geziene leerstof te herhalen. De school communiceert via het studentenportaal, Canvas (de digitale leeromgeving) en/of mail.

2    Zorg voor structuur

•    Vraag naar week- en dagplanning. Ga ervan uit dat een student gemiddeld 30 tot 35 uur per week bezig is met zijn studie. Tijdens de examens stijgt het aantal werkuren. 
•    Zorg voor regelmaat. Handhaaf zoveel mogelijk het normale ritme: dus toch maar op een redelijk uur uit bed.?

3    Voorzie een goede werkplek

•    Rustige plaats (voldoende verlicht en verlucht).
Dit is niet altijd evident. Deelt uw student de kamer met broers/zussen dan wordt het creatief zoeken.  
Afspraken maken helpt bv. stilte respecteren, wel of niet samen ontspannen, afspreken wanneer je wel/niet gestoord mag worden, … 

 • Betrouwbaar internet
  Indien mogelijk bekabeld. Eventueel kunt u een wifi -versterker plaatsen.
 • Een goede houding
  Uw student zit meer stil dan anders. Geïmproviseerde bureeltjes zijn niet altijd ergonomisch.
  en paar tips:  
  o    Plaats boeken onder de laptop 
  o    Gebruik een schoendoos als voetensteun 
  o    Zet blokjes onder de tafelpoten 
  o    Gebruik een kussen om de lage rug te ondersteunen 

4    Denk aan hun ontspanning

 • Moedig uw student aan om regelmatig (buiten) te bewegen en te ontspannen. Online onderwijs vraagt veel energie.

Ik heb een student op kot, hoe ondersteun ik dan?  

 • Betrokken zijn en blijven op afstand is iets moeilijke natuurlijk, maar de  tips hierboven gelden ook voor kotstudenten.
 • Hou dagelijks contact, liefst via videobellen zodat u non-verbale signalen kunt opvangen.  
 • Denkt u dat je zoon/dochter nood heeft aan extra ondersteuning dan kunt u doorverwijzen naar Studentenvoorzieningen, zij blijven on line beschikbaar, bv. elke dag tussen 13 en 14 uurtje tijdens hun chatuurtje. Het is uiteraard niet abnormaal dat uw student eens een moeilijke dag heeft, dat hebben velen onder ons.

Hoe kan Thomas More ondersteunen?

1 We zijn en blijven betrokken

 • De opleidingen communiceren met hun studenten via het Studentenportaal, Canvas (de digitale leeromgeving) en via mail. Zij communiceren altijd rechtstreeks met de student.

 • Onze dienst Studentvoorzieningen is altijd bereikbaar: elke werkdag tussen 13 en 14 uur op de chat op deze website en via de gewone afspraken met de studentenbegeleiders, maar nu dus via telefoon of videochat.Heeft uw student bepaalde faciliteiten, dan blijven die gelden. Als er aanpassingen nodig zijn, dan kan de student de zorgcoördinator contacteren.Heeft uw student een functiebeperking, dan zetten we de voorziene begeleiding online verder.

2    We helpen bij de studieplanning

 • Uw student kan ondersteuning vragen aan de studie-en trajectbegeleiders van de opleiding.
 • Ook Studentenvoorzieningen biedt heel wat tools aan zoals bijvoorbeeld Studeren zonder blokkeren.  

3    We helpen met leermiddelen

 • Naast een rustige plaats en een betrouwbare internetverbinding is materiaal enorm belangrijk: een goede laptop of PC, webcam, eventueel headset. Heeft jouw student het nodige materiaal niet: de school voorziet uitleenmateriaal.  
 • Ook de bestaande IT-helpfuncties blijven beschikbaar: de servicedesk, telefonische ondersteuning via Academic Software, de helppagina’s in Canvas  …

4    We zijn en we blijven een community 

Onze campussen zijn in lockdown, maar we blijven een community. Op sociale media circuleren heel wat spontane initiatieven om het studentenleven op gang te houden: tips en tricks, life hacks en online events, bv. een quiz van de studentenclubs enz.
Op het Studentenportaal vindt uw student heel wat tips voor ontspannende activiteiten.

Download hier het beknopt overzicht

tips voor ouders