CommuniCare

In zorginstellingen waar personen met afasie verblijven, bestaan er vaak communicatieproblemen tussen personen met afasie, hun naasten en zorgprofessionals. Hierdoor heeft de persoon met afasie een verhoogde kans op minder passende of inadequate zorg. Met CommuniCare willen we deze communicatie verbeteren.

Communicatie tussen personen met afasie, hun naasten en zorgprofessionals verbeteren

Afasie is een taalstoornis die ontstaat door een hersenletsel. Mensen met afasie zijn niet meer in staat om te zeggen wat ze willen en kunnen problemen hebben met spreken, begrijpen, lezen of schrijven. Omdat succesvolle communicatie leidt tot verhoogde zorgkwaliteit, positieve gezondheidsuitkomsten en patiëntenveiligheid, willen we met CommuniCare de communicatie tussen zorgprofessionals en personen met afasie verbeteren. We bieden communicatiepartnertrainingen aan om toekomstige en huidige zorgprofessionals in hun kracht te zetten, stereotypen te doorbreken en een draagvlak te creëren rond gelijke kansen voor alle patiënten in de zorginstelling.  

Dienstverlening

We bieden een tweedelig cursuspakket aan:

 1. Een e-learning die achtergrondinformatie geeft over communicatie(stoornissen). Je krijgt gerichte communicatietips met concrete voorbeelden, opportuniteiten en valkuilen. De e-learning doorloop je zelfstandig voor de workshop
 2. Een 2-uurdurende workshop met ervaringsdeskundigen. Tijdens de workshop krijgen cursisten/studenten concrete, realistische scenario's en oefenen ze in rollenspelen het gebruik van communicatietechnieken en communicatiehulpmiddelen. Ze nemen daarbij afwisselend de rol van luisteraar of spreker op zich. Ervaringsdeskundigen, volwassenen met een chronische afasie, nemen deel aan de rollenspelen. Zo kunnen de ervaringsdeskundigen tonen waar hun sterktes/uitdagingen liggen. Andersom ervaart een cursist/student welke communicatietechnieken wel/niet helpen en welke factoren een stroeve communicatie kunnen doen kantelen in een vlotte(re) communicatie. Na de workshop heb je concrete communicatietools in handen om in de klinische praktijk mee aan de slag te gaan.  

Projectpartners

 • Kennisinstellingen:
  Lizet van Ewijk en Maren van Rijssen, hogeschool Utrecht, Nederland
  Lianne Remijn en Puck Goossens, hogeschool Arnhem-Nijmegen, Nederland
 • Patiëntenvereniging:
  Raymond van Buylen, Vlaamse Vereniging voor Afasie, België
 • Zorginstellingen:
  RevArte en Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Contact

Interesse? Contacteer onderzoeker Dorien Vandenborre voor een workshop, via dorien.vandenborre@thomasmore.be of +32 478 41 97 97

Dorien Vandenborre
Onderzoeker Cognitief Functioneren
T + 32 (0)3 241 08 29