Ga naar de hoofdinhoud

Assessment & interventie

Proeftuinonderzoek

Project

CommuniCare

Communicatie tussen personen met afasie, hun naasten en zorgprofessionals verbeteren

In zorginstellingen waar personen met afasie verblijven, bestaan er vaak communicatieproblemen tussen personen met afasie, hun naasten en zorgprofessionals. Hierdoor heeft de persoon met afasie een verhoogde kans op minder passende of inadequate zorg. Met CommuniCare willen we deze communicatie verbeteren.

Datum

Van tot

Supported by

Wat

Afasie is een taalstoornis die ontstaat door een hersenletsel. Mensen met afasie zijn niet meer in staat om te zeggen wat ze willen en kunnen problemen hebben metĀ spreken, begrijpen, lezen of schrijven. Omdat succesvolle communicatie leidt tot verhoogde zorgkwaliteit, positieve gezondheidsuitkomsten enĀ patiĆ«ntenveiligheid, willen we metĀ CommuniCare de communicatie tussen zorgprofessionals en personen met afasie verbeteren. We bieden communicatiepartnertrainingen aan om toekomstige en huidige zorgprofessionals in hun kracht te zetten, stereotypen te doorbreken en een draagvlak te creĆ«ren rond gelijke kansen voor alle patiĆ«nten in de zorginstelling. Ā 

Bekijk de projectwebsite

Partners

Kennisinstellingen
Lizet van Ewijk en Maren van Rijssen, hogeschool Utrecht, Nederland
Lianne Remijn en Puck Goossens, hogeschool Arnhem-Nijmegen, Nederland

Patiƫntenvereniging
Raymond van Buylen, Vlaamse Vereniging voor Afasie, Belgiƫ

Zorginstellingen
RevArte en Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Onderzoeker

Coƶrdinator Onderzoekslijn

Dorien Vandenborre

Dorien Vandenborre (PhD) is sinds 2015 docent-onderzoeker bij het expertisecentrum Mens en Welzijn. Zij heeft expertise op vlak van neurogene communicatiestoornissen en kwalitatief onderzoek (diepte-interviews).