Diversiteit en inclusie

Lezing
Short Description


Zeven jaar werkt Katrien Goossens nu in Diversity & Inclusion (D&I) en ze ziet zichzelf niets anders meer doen. Bij ING trof ze een goede bodem om op verder te bouwen. “Organisatie en medewerkers geloven dat D&I cruciaal is voor het succes van de bank.”   Katrien studeerde Engelse en Nederlandse literatuur en taalkunde, werkte in de culturele sector en baatte een kinderboekhandel uit. De behoefte aan meer zekerheid en een internationaler perspectief bracht haar bij financieel dienstverlener Euroclear. Ze begon er als redacteur van klantdocumentatie en groeide door tot intern consultant in een team dat de organisatie meer lean moest maken. 

Gegrepen
Katrien: “Het thema diversiteit kwam op mijn pad toen ik vervolgens door het nieuwe hoofd HR werd gevraagd om HR-processen te herontwerpen. Deze directeur wilde expliciet aandacht voor diversiteit en inclusiviteit. Ik werd gegrepen door het onderwerp en het liet me nooit meer los.”

Interessant en complex
Begin 2019 maakte Katrien de overstap naar ING. Ze is er Diversity & Inclusion Lead bij het Center of Expertise Talent Management & Learning en werkt voor HR België en Nederland.
Deze ‘cross-border’ invulling maakt haar werk extra interessant maar ook complex. “Er zijn grote verschillen tussen Nederland en België. Zo is in Nederland de culturele diversiteit een groter item dan in België en is er in België altijd het taal-issue. En dan is er is ook de globale component binnen ING.”

Potentieel ontwikkelen
“Er is een goede bodem bij ING om op verder te bouwen met ‘mijn’ onderwerp. “Ik geloof heel sterk in de kracht van mensen zichzelf laten zijn, zodat ze hun potentieel kunnen ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond. Dat geloof zie ik heel sterk terug bij ING. Men is ervan doordrongen dat D&I belangrijk is om de bank succesvol te maken en te houden. ING zet in op innovatie, en diverse teams zijn bewezen innovatiever, origineler en creatiever. Een ander voorbeeld: met een medewerkerspopulatie die een afspiegeling is van de maatschappij, kun je een betere klantervaring bieden. Je hebt een veel breder perspectief. En als je kijkt naar het persoonlijke contact met onze klanten: mensen ‘relaten’ nu eenmaal makkelijker met mensen die op ze lijken.”
  
Influencer
“De wil en de aandacht is er dus, maar er is ook nog genoeg te winnen. In het aannamebeleid, het bieden van kansen, het zien van talent… Mijn rol is er vooral een van beïnvloeden. Eigenlijk ben ik een influencer, ja. Ik kan niets forceren, maar moet overtuigen, laten zien hoe waardevol een diverse, inclusieve organisatie is. Er komt veel netwerken bij kijken, op alle niveaus binnen de organisatie én daarbuiten, bijvoorbeeld als spreker op congressen. Mijn job is er een van de lange adem, van met kleine stapjes resultaat halen. Maar ik vind het oneindig boeiend en spannend. Omdat elke kleine stap veel meerwaarde heeft.”

Spreker
Katrien Goossens
Diversity & Inclusion Lead
Sinds december 2019 bij ING

Katrien noemt zichzelf een echte levensgenieter. Ze houdt van lekker eten en drinken en tot voor kort was het haar sport om steeds nieuwe restaurants te ontdekken. Door de coronacrisis is ze zelf aan het koken geslagen, iets waar ze steeds meer plezier in krijgt. Ze heeft zichzelf de uitdaging opgelegd om elke dag een ander gerecht te maken. Katriens andere grote interesses zijn cultuur en lezen. Voor haar werk struint ze geregeld internet af op interessante ‘D&I’ artikelen, zoals dit interview van Business Today met D&I-voortrekker Aubrey Blanche. 
D&I netwerken binnen ING zijn onder meer: 
-        Lioness – vrouwennetwerk
-        RING – jongerennetwerk
-        GALA – Gay and Lesbian network
-        ING Crossing – het netwerk voor culturele diversiteit

Deelnameprijs
Studenten Business School Thomas More: via semestriële bijdrage 30€
Andere Thomas More studenten: €10
Thomas More Alumni: 20€

Praktisch
Datum & startuur | 27 oktober 2020, online seminarie van 16:00-18:00
Taal | Nederlands
Locatie | Druk op het startuur op deze link en meld je aan met je studentennummer.  Gelieve op voorhand de Teams-app te downloaden.
Inschrijven | Schrijf je in via deze link

27
oktober
Dinsdag
16:00
18:00
online seminarie
More seminars