Overslaan en naar de inhoud gaan
HomeOns AanbodPostgraduaat Relatie-, gezins- en systeempsychotherapie

Postgraduaat Relatie-, gezins- en systeempsychotherapie

Contact

Postgraduaat Relatie-, gezins- en systeempsychotherapie

Postgraduaat

Nieuw! Start in oktober 2017

“Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is.” (k. Schippers)

De opleiding is erkend door de Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeemcounseling en komt in aanmerking voor Betaald Educatief Verlof en KMO portefeuille.

Dit vierjarig postgraduaat leidt hulpverleners op in de systeemtherapie van individuen, koppels, gezinnen, families en groepen. 

Het postgraduaat bestaat uit een theoretisch gedeelte waarin de belangrijkste vertegenwoordigers van de systeemtherapie aan bod komen, een supervisiegedeelte waarin de studenten supervisie krijgen op hun therapeutische praktijk en een leertherapeutisch gedeelte waarin het individueel leertraject tot systeemtherapeut in kaart wordt gebracht en bijgesteld.

Systeemtherapeuten zoeken in dialoog met cliënten een zinvol verhaal voor de moeilijkheden die zich aandienen. De aandacht kan daarbij gaan zowel naar de onderlinge interacties als naar het samen creëren van hoopvolle en toekomstgerichte verhalen die voor het systeem betekenisvol zijn. Hierbij wordt veel belang gehecht aan verschillende en creatieve vormen van verbale en non-verbale taal zoals metaforen, tekeningen, Duplo poppetjes, Dixit-kaarten, muziek en poëzie.

Doorheen de gehelde opleiding wordt gefocused op verschillende soorten kwetsbare en risicogroepen zoals: individuen en koppels met relationele problemen,  één-oudergezinnen, families die te kampen hebben met verschillende verlieservaringen en rouw, gezinnen met jonge kinderen, multiculturele gezinnen, gezinnen met huiselijk geweld, gezinnen met jongeren met ernstige gedragsproblemen, families van gedetineerden, families met psychiatrische erfelijke belasting (psychose), opnieuw samengestelde gezinnen, gezinnen met ouderen, families met pleeg- en of adoptiekinderen, éénoudergezinnen, ...  

Doelgroep

Deze vierjarige opleiding is bedoeld voor hulpverleners die relatie-, gezins- en systeempsychotherapeut willen worden. Kandidaten zijn al actief in de klinische praktijk en beschikken over een therapeutisch mandaat. Deze opleiding psychotherapie leidt tot een beroepserkenning mits aan alle wettelijke vereisten qua vooropleiding wordt voldaan of via de overgangsmaatregelen opgevolgd door de Federale Raad voor de Geestelijke Gezondheidszorgberoepen.

Contact

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En uiteraard wil je de beste keuze maken. Kom daarom zeker eens langs tijdens een van onze vele infomomenten!

Infomomenten

za 10 maart 10-16u opencampusdag
za 21 april 10-14u opencampusdag
za 23 juni 10-14u infodag & start inschrijvingen
wo 5 september 18-21u infoavond & inschrijvingen

Openlesdagen

Benieuwd naar het leven aan een hogeschool? Neem dan plaats aan de schoolbanken tussen onze studenten! Het aanbod van openlessen voor 2017-2018 vind je op de openleswebsite.

SID-in beurzen

11 - 13 januari 9-16u Brabanthal Leuven
18 - 20 januari 9-16u Flanders Expo Gent
1 - 3 februari 9-16u Antwerp Expo
8 - 10 februari 9-16u Limburghal Genk
1 - 3 maart 9-16u Kortrijk Xpo

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Onderwijs Vlaanderen.

reserve

Een halve dag met de hele klas proeven van hoger onderwijs tijdens mega-interessante workshops in aula, labo, studio, skillslab of atelier.

di 23 januari Mechelen en De Nayer ontdek het aanbod
di 30 januari campus Geel ontdek het aanbod
di 20 februari campus Turnhout ontdek het aanbod

Speciaal voor deze belevingsdagen hebben we trouwens alle opleidingen van Thomas More opgetrommeld op de drie locaties. Je kan op deze data dus ook sessies van opleidingen van onze andere campussen volgen.