FAQ

Ik kom niet uit een informaticarichting. Is dat een probleem?

Voorkennis van programmeren of webdesign of ontwerpen is niet noodzakelijk. Instroom is vanuit elke vooropleiding mogelijk, als je maar gemotiveerd bent en jezelf wil inzetten.

Zit er wiskunde in het programma?

Het vak wiskunde zit niet in ons opleidingsprogramma. Wat je van wiskunde nodig hebt in sommige vakken, wordt gegeven en meteen toegepast in de vakken waar je die kennis nodig hebt.

Hoe moeilijk zijn de talen (Frans/Engels)?

We starten het eerste jaar op het eindniveau van een technische opleiding in het secundair onderwijs. De beste raad die we je kunnen geven: wees actief aanwezig tijdens de lessen en bereid alles goed voor.

Hoe vaak zijn er examens?

Tijdens het jaar zijn er tussentijdse evaluaties om je optimaal voor te bereiden op de examens. Bij Interactive Multimedia Design heb je examens na elk semester van 13 weken, respectievelijk in januari en juni. Bij Information Management & Security is er een 6 weken systeem, waardoor de leerstof wordt verspreid over 4 examen momenten over het jaar heen. In augustus worden herexamens georganiseerd.

Kan ik na mijn opleiding nog verder studeren?

Met een Profesioneel Bachelor diploma kun je onmiddellijk na je studie je carriere starten. Diegene die graag verder studeren kunnen een 2de Bachelor halen of via een schakeljaar in een masterprogramma stappen .

Hoe zit het met de kansen op een job? Heb ik niet meer kans op een goede baan na een masteropleiding?

Een professionele bachelor bereidt je optimaal voor om snel te starten in het bedrijfsleven. Dankzij veel praktische oefeningen, stage en samenwerking met de bedrijven, ben je na 3 jaar klaar om je carrière te starten. Alle hogere opleidingen informatica , ongeacht de specialiteit, worden door de RVA beschouwd als 'studies die voorbereiden op een knelpuntberoep'. Er is een grote vraag naar studenten met een diploma van deze opleiding. Het zijn juist je praktische ervaring en je soft-skills die je zo gewild maken op de arbeidsmarkt.

Wat is het verschil tussen deze opleiding en de opleiding Toegepaste informatica?

Het keuzetraject IMD in Thomas More ligt de focus ligt op het ontwerpen, ontwikkelen en designen van websites, webapplicaties en mobiele applicaties. de opleiding heeft 2 afstudeertrajecten:

 • Webdevelopment
 • Webdesign

Bij keuzetraject Information Management & Security ligt de nadruk steeds op het toegepaste aspect van informatica in een businessomgeving. Het gaat over het gebruik en de toepassing van ICT om managers en bedrijfsleiders te ondersteunen voor een efficienter beleid. Je gaat voor beter datamanagement en databeheer met behulp van ICT, al hoef je daarvoor zeker geen computerfreak te zijn.

In een opleiding Toegepaste informatica zal je meer programmeervakken krijgen, andere keuzemodules hebben (afhankelijk van de school) en veel technischer worden opgeleid.

Wat is het verschil tussen een professionele en een academische bachelor?

Een professionele bachelor zoals Informatiemanagement en Multimedia bereidt je onmiddellijk voor op een beroep. Na 3 bachelor jaren kun je dan ook onmiddellijk aan de slag op de arbeidsmarkt.

Een academische bachelor diept de materie meer theoretisch uit en bereidt je rechtstreeks voor op een master opleiding.

Hoe individueel en persoonlijk is de begeleiding?

In de opleiding Informatiemanagement en Multimedia heb je een goed contact met je docenten. Naast hoorcolleges zijn er heel wat practica. Voor heel wat vakken werken we in practica, in kleine groepen, met veel interactie tussen de studenten en de docenten.

Welke voorkennis heb je nodig?

In het hoger onderwijs wordt geen specifieke voorkennis vereist. Maar je moet wel geïnteresseerd zijn in de studierichting, zodat je de nodige inspanning kan leveren om te studeren, te oefenen, practica bij te wonen... Informeer vooraf goed of de jobs die aansluiten op de studie, jou echt aanspreken. Mét voorkennis ga je het iets makkelijker hebben tijdens de eerste maanden, maar na een tijdje is voor elke student de uitdaging even groot.

Heb ik voorkennis van programmeren nodig?

Neen. Er is geen voorkennis van programmeren nodig. Alle vakken starten vanaf 0.

In welke beroepen kan ik zoal terecht komen?

Enkele typische beroepen na het keuzetraject Interactive Multimedia Design (IMD): Webdesigner, Webontwikkelaar, Webprogrammer, Interface designer, Interaction designer, Multimedia trainer, Ontwikkelaar van interactieve software, Multimedia programmeur, Multimedia-architect, Multimedia consulent, Flash/Flex developer, New Media coördinator, Webarchitect, User Experience Designer, Mobile App Designer & Developer…

In de snel veranderende wereld van Big Data veranderen jobs voortdurend van naam, maar met een diploma met keuzetraject Information Management & Security op zak ben je een gegeerde professional. Bedrijven zijn immers druk op zoek naar specialisten die uit grote hoeveelheden data winst kunnen genereren. Om toch een poging te doen om enkele beroepen op te sommen: Business analist, cyber security consultant, marketingtechnoloog, data-analist, data-storyteller, data-visualist, business intelligence consultant, business information manager, Data Protection Officer  

Is een Apple-Macintosh computer noodzakelijk?

Neen. Studenten in de opleiding IM volgen les op hun eigen laptop. Dat mag een Apple-Macintosh laptop of een computer met een Microsoft Windows operating systeem zijn.

Ik zou graag games ontwikkelen, kan dat?

Het keuzetraject IMD is niet gericht op het leren ontwikkelen van games. Je krijgt wel een basis van programmeren en ook heel wat Flash, waarmee je bepaalde games kan ontwikkelen, maar game-ontwikkeling is niet de finaliteit van de opleiding.

Hoeveel kosten de cursussen en boeken nog extra / de laptop / de software?

Ziehier een ruwe schatting van de kostprijs op basis van de vorige academiejaren:

Cursussen en handboeken: € 100 à € 200, afhankelijke van trajectschijf, keuzetraject, keuzemodules
Software: heel wat software wordt gratis of tegen lagere prijzen aangeboden voor onderwijs. Vraag dus naar voorwaarden voor het onderwijs (education prices). Situatie op 10 mei 2012:

 • voor IMD:
  • Adobe Web Premium Student Edition: ca € 350
  • Adobe Première (voor keuzevak): ca € 390
 • Voor Informatiemanagement:
  • Licentiekost SAS: € 75 à € 100 
 • Voor beide trajecten: Microsoft Office: € 60
 • Computer of laptop: dit is merkafhankelijk, maar voor ca. € 1.100 vind je normaal gezien een laptop die voldoet voor de duur van jouw studies.
 • Studiereis: mogelijk wordt in de loop van jouw studie een studiereis georganiseerd. Deze studiereis is geen verplichte activiteit. Wie niet mee wil of kan, krijgt een vervangopdracht.

Hoe groot zijn de klasgroepen? Hoeveel aulavakken/-uren?

Sommige vakken bestaan enkel uit theorielessen, andere zijn een combinatie van theorielessen en practica en nog andere hebben enkel practica. Theorielessen worden doorgaans aan alle studenten van een vak gegeven. Dan zit je, afhankelijk van het vak en het programmajaar, met 70 à 150 studenten in een aula. Tijdens de practica zit je in groepen van 20 à 30 studenten.

Hoe praktisch is de opleiding? Hoeveel en welk projectwerk?

De opleiding IM is praktisch opgevat. Voor de meeste vakken wordt de theorie aan de praktijk gekoppeld in practica. In een aantal vakken zijn er practica naast de theorielessen. Andere vakken hebben enkel practica. Er zijn ook heel wat opdrachten en projecten. Sommige vakken bestaan enkel uit een project.

Biedt deze opleiding grote werkzekerheid?

Alle beroepen waarbij informatica een sleutelcompetentie is worden door de VDAB en RVA als knelpuntberoep aanschouwd. Zowel IT bedrijven als niet-IT bedrijven hebben nood mensen die computers kunnen hanteren. En met de huidige evolutie zal de vraag naar praktijk gerichte informatica specialisten alleen maar stijgen. Met Big Data en mobile apps staan we nog maar aan het begin van een heel nieuwe manier van werken waar nieuwe jobs ontstaan en VEEL professionals voor nodig zijn.

Hoe ver liggen jullie van het station af?

De campus Mechelen ligt op ongeveer 1 km van het centraal station van Mechelen en op ongeveer 850 meter van het station Mechelen Nekkerspoel. Alle gebouwen van de campus liggen binnen een straal van 5 minuten wandelafstand.