Overslaan en naar de inhoud gaan
HomeOns AanbodBedrijfsmanagementWinkel- en Retailmanagement

Winkel- en Retailmanagement

Contact

Campus Geel
Tessa Vervecken
tessa.vervecken@thomasmore.be
tel. +32 14 56 23 10

Winkel- en Retailmanagement

Afstudeerrichting van de Bachelor Bedrijfsmanagement

campus Geel

Zin in een snelle carrière en werk je graag met en voor mensen? Ben je geen bureauzitter en hou je van variantie? Dan is winkelmanagement iets voor jou!

Als retailmanager ben je van veel markten thuis. Eerst stippel je een strategisch beleid uit en daarna geef je dat beleid met jouw ondernemersvaardigheden concreet vorm in je (web)shop. Je bent verantwoordelijk voor het dagelijkse beleid en beheer van een winkel, filiaal of webshop. En je organiseert alle operationele en commerciële werkzaamheden. Zo zorg je ervoor dat je commerciële targets worden gehaald en de klanten tevreden zijn. Verder beheer je de financiële en logistieke processen in de (online) winkel.

Als peoplemanager leid je vol vertrouwen een team van medewerkers: je coacht, stuurt en motiveert hen. Je past bovendien de wetgeving toe, relevant voor bricks and clicks.

In ons programma vind je ook een flinke dosis (digital) marketing en sales. Want als commercieel strateeg heb je oog voor klantenbehoeften en dus gooi je alle nodige communicatie, sales en marketingskills in de strijd om van je onderneming een succes te maken. We spelen  bovendien ook sterk in op nieuwe trends met vakken als Virtual shopping, Experience marketing en Digital media.  

Voor de creatieve ondernemers onder jullie, geven we je nog graag mee dat je na dit keuzetraject in staat bent je eigen onderneming of webshop te starten. Onze startersservice biedt ook groeikansen aan studenten die al tijdens hun studie hun eigen onderneming uit de grond willen stampen.

Praktijk

Deze afstudeerrichting is zeer praktijkgericht. Zo proef je in het eerste jaar al van de praktijk met cases, zoals een eigen virtuele winkel opstarten. Later in je studie krijg je allerlei projecten zoals het commercieel beleid van Decathlon, Coolblue, Colruyt of Mediamarkt uittekenen, of help je de koopzondagen in Turnhout mee organiseren in een multidisciplinair project. Tot slot volg je nog een stage. Die laat je kennismaken met alle aspecten van de retail en vormt een opstapje naar het echte bedrijfsleven. Onze studenten lopen trouwens stage bij grote namen als Colruyt, Decathlon,  Randstad, C&A, H&M, Mc Gregor, Gamegear, Randstad, Albert Heijn, Okaïdi, Schoenen Torfs,…

Je toekomst

Winkel- en retailmanagement is een gevarieerd keuzetraject voor ondernemende, commerciële en creatieve mensen met een doe-mentaliteit, organisatietalent en de nodige managementvaardigheden.  Al onze afstuderende studenten hebben binnen de twee maanden een job en staan meestal binnen het jaar een team van mensen te leiden. Retailmanager is nog altijd een knelpuntberoep.

Deze snelle carrière is uniek voor deze afstudeerrichting! Je wordt  zelfstandig ondernemer, afdelingsverantwoordelijke, regiomanager of filiaalmanager bij retailers in diverse sectoren. Andere afgestudeerden komen dan weer terecht in een sales functie of gaan aan de slag in HR. Er zijn ook studenten die hun eigen zaak opstarten. 

Nieuwsgierig naar ervaringen van (oud)studenten?

Jonas van den Sande werd in 2016 een half jaar voor hij afgestudeerd was al opgemerkt door de Colruyt Groep. Na een interne coachingsperiode bij Colruyt zal hij weldra de kans krijgen om een filiaal te leiden. Zo'n 30 mensen leiden ... masterniveau zal je denken. Nee hoor, deze beloftevolle jongeman maakt het waar met zijn bachelordiploma retail. Van een vliegende start gesproken! In Vacature vertelt hij wat hem aantrekt in de job. En hij is niet de enige ... zo ook voor Jasmien Bleumers.

Julie Lauwrijsen: "Ik ben altijd een ondernemend type geweest. Toch ben ik verdomd trots te kunnen zeggen dat ik een half jaar nadat ik afgestudeerd was een eigen filiaal leidt op de Groenplaats als jongste filiaalmanager bij Okaïdi. En ik ben niet de enige die zo'n snelle carrièrestart heb gekend. Winkel- & retailmanagement opent deuren voor je. Het is hard werken, maar je haalt er zoveel voldoening uit. Een filiaal leiden is variantie: creatief zijn, mensen leiden, je commerciële vaardigheden uit de kast halen, targets halen, aankopen doen en zoveel meer. En ondertussen ... ben ik de zaakvoerder van een eigen zaak All Fashion in Turnhout, een droom die ik al lang kriebelt."

Tom Webers kreeg de kans om een winkel mee uit de grond te stampen tijdens zijn. Game gear was al langer online als webshop actief en droomde van meer. Tom heeft mee het winkelconcept gerealiseerd en de marketingcampagne op poten gezet en werkt er nu als marketingmanager. "Het is kicken als de eerste steen gelegd wordt van iets dat je mee bedacht hebt. Het bracht me een all round job op ook", aldus Tom. In een krantenartikel vertelt hij u meer over zijn avontuur.

Ben je gebonden aan de job als shopmanager? Elke is bijvoorbeeld HR-manager in een chocoladefabriek en Sven zit op een salesafdeling.

Dit zijn niet de enige succesnummers van deze opleiding: Elke is shopmanager bij H&M, Lisa bij Zeb, Tom is regiomanager bij Themafashion en stuurt maar liefst 10 winkels aan, Sander is manager in een grote horecazaak ... zoveel andere.

Verkorte trajecten

Heb je één van volgende diploma's op zak:

 • Office management, dan je kan afstuderen op 1 jaar tijd.
 • HBO5 winkelmanagement, dan je kan afstuderen op anderhalf jaar tijd.
 • Heb je een andere economische HBO5 diploma? We bekijken de mogelijkheden.
 • Een niet economisch bachelor of masterdiploma, dan krijg je min. 68 studiepunten vrijstellingen. Meer kan afhankelijk van je richting.
 • Een economisch bachelor of masterdiploma? We bekijken de mogelijkheden, maar je krijgt allesinds min. 68 studiepunten vrijstellingen.
 • Een student Bedrijfsmanagement van eender welke hogeschool? Je ontvangt je extra diploma winkel- & retailmanagement sowieso na 1 jaar. Afhankelijk van je afstudeerrichting binnen bedrijfsmanagement, hoef je slechts X aantal studiepunten te behalen. We lijsten enkele voorbeelden op:
  • Na marketing: 43 studiepunten te behalen
  • Na business & ondernemen: 43
  • Na logistiek management: 56
  • Na sport- & cultuurmanagement: 52
  • Na Accountancy fiscaliteit: 60
  • Na Rechtspraktijk: 65
  • Na Bank en verzekeringswezen: 57
  • ...

 

Nieuws

Misschien ook interessant voor jou?

Is deze opleiding toch niet helemaal je ding? Andere studenten vonden de volgende opleidingen ook interessant:

Bekijk alle opleidingen

Contact

Campus Geel
Tessa Vervecken
tessa.vervecken@thomasmore.be
tel. +32 14 56 23 10

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En uiteraard wil je de beste keuze maken. Kom daarom zeker eens langs tijdens een van onze vele infomomenten!

Infomomenten

za 10 maart 10-16u opencampusdag
za 21 april 10-14u opencampusdag
za 23 juni 10-14u infodag & start inschrijvingen
wo 5 september 18-21u infoavond & inschrijvingen

Openlesdagen

Benieuwd naar het leven aan een hogeschool? Neem dan plaats aan de schoolbanken tussen onze studenten! Het aanbod van openlessen voor 2017-2018 vind je binnenkort op de openleswebsite.

SID-in beurzen

11 - 13 januari 9-16u Brabanthal Leuven
18 - 20 januari 9-16u Flanders Expo Gent
1 - 3 februari 9-16u Antwerp Expo
8 - 10 februari 9-16u Limburghal Genk
1 - 3 maart 9-16u Kortrijk Xpo

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Onderwijs Vlaanderen.

Belevingsdagen

Een halve dag met de hele klas proeven van hoger onderwijs tijdens mega-interessante workshops in aula, labo, studio, skillslab of atelier.

di 23 januari Mechelen en De Nayer ontdek het aanbod
di 30 januari campus Geel ontdek het aanbod
di 20 februari campus Turnhout ontdek het aanbod

Speciaal voor deze belevingsdagen hebben we trouwens alle opleidingen van Thomas More opgetrommeld op de drie locaties. Je kan op deze data dus ook sessies van opleidingen van onze andere campussen volgen.