Overslaan en naar de inhoud gaan
HomeOns AanbodBachelor-na-bachelor Intercultureel Management (CIMIC)

Bachelor-na-bachelor Intercultureel Management (CIMIC)

Contact

Campus De Vest Mechelen
Opleidingsteam
+ 32 (0)15 36 93 27
cimic-opleidingen@thomasmore.be
Skype: Cimic Opleidingen Thomas More

Bachelor-na-bachelor Intercultureel Management (CIMIC)

Bachelor-na-bachelor

Belangrijke informatie voor de avondlessen van de Postgraduaten Midden-Oosten, Noord-Amerika of Azië tijdens voorjaar 2018. Je kan voor informatie een afspraak maken via mail naar cimic-opleidingen@thomasmore.be om meer te weten en de planning van de lessen te kennen. Lessen starten op woensdag 14/02 om 19u. Informatie over de banaba Intercultureel management van 2018-2019 kan je eveneens via dit mailadres verkrijgen.

"Onze samenleving vraagt intercultureel gescherpte geesten"

Wie openstaat voor een extra bacheloropleiding die een perfecte aanvulling vormt op je reeds behaalde diploma, zit perfect bij de bachelor-na-bachelor Intercultureel Management.

De banaba Intercultureel Management biedt mensen die beroepsmatig in aanraking komen met een superdiverse en steeds veranderende samenleving extra vorming in het omgaan met interculturaliteit binnen de eigen omgeving en daarbuiten.

Deze opleiding versterkt je veerkracht en flexibiliteit met behoud van je eigen identiteit. Je wordt begeleid door gastdocenten uit verschillende werkvelden.

Je leert de wereld door een breedhoeklens te zien (multiperspectief én interdisciplinair). Je bekwaamt je in 9 rollen van een intercultureel actor: intercultureel communiceren, interculturele expertise opbouwen, intercultureel adviseren, interculturele veranderingsprocessen faciliteren, intercultureel organiseren, intercultureel verbeelden en inspireren, interculturele conflicten beheren, een interculturele teamspeler zijn en intercultureel leiderschap opnemen.

Unieke mix

De opleiding nodigt je uit om kritisch te reflecteren over culturen en hun betekenis voor globale verhoudingen, sociaal maatschappelijke ontwikkelingen, en (inter-) persoonlijke relaties en engagement. Studenten die met een open houding naar deze basis naar de studie komen, gaan in dialoog met boeiende docenten. We beschikken binnen de opleiding over een netwerk met meer dan 200 gastdocenten die graag de interactie met de studenten opzoeken.

Binnen de banaba Intercultureel Management krijg je geen klassieke examenrooster. De procesgerichte benadering is een belangrijk onderdeel van de richting.

Evaluatie van de modules gebeurt aan de hand van presentatie van een individueel leerproces en een groepsverwerkingsproces die wordt samengesteld op basis van expertise in het brede praktijkveld en de academische wereld.

Op het einde van de banaba maak je een bachelorproef in combinatie met een praktijkervaring.

Blik op de wereld en dichtbij

Je krijgt binnen de banaba een verplicht basispakket:

Interculturele Reflecties en Interculturele Praktijken en Methodieken. Inhoudelijk krijg je hierin de basis mee van interculturaliteit, de kennis en begrippenkader die erbij horen en de praktische toepassing binnen interactieve lessen.

Daarnaast kan je kiezen in het basispakket tussen:

  • ofwel Interculturele Dynamieken Dichtbij: thematieken en inzichten in lokale context of dichtbij vanuit verschillende invalshoeken: Beeldvorming, Identiteitsvorming, Burgerschap en integratie, Wetgeving en toepassingen van ICM in verschillende sectoren en velden in de maatschappij.
  • ofwel Interculturele Dynamieken Mondiaal: thematieken en inzichten in internationale context binnen verschillende domeinen: Media, conflictanalyse & vredesopbouw, Rechtvaardige en duurzame structuren, Mensenrechten,…


Tenslotte kies je ook nog uit de Regionale Focussen (Afrika, Europa, Latijns-Amerika, Azië, Noord-Amerika of Midden-Oosten) of de Speciale Focus Zingeving (rond zingevingsvormen) om je pakket te vervolledigen.

Een Regionale Focus werkt binnen een vast kader dat garandeert dat we niet enkel inspelen op de actualiteit maar dieper gaan:

1. Introductie tot de regio vanuit geografisch, historisch, geostrategische invalshoek en invloed van de regio op dynamieken dichtbij

2. Culturele fundamenten: taal, literatuur, andere logica, religie en spiritualiteit, kunst, beeldvorming,…

3. Multiperspectieve kijk op systemen en uitdagingen: actuele onderwerpen in de regio of structurele facetoren die de regio beïnvloeden.

De Speciale Focus Zingeving werkt vanuit verschillende zingevingsvormen naar antwoorden op essenties en existentiële vragen om dialoog te kunnen verdiepen. Deze ‘zin’ of ‘richting’ krijgt betekenis vanuit verschillende tradities, religies, spiritualiteit en systemen. Met enkele van de vele wordt tijdens deze specialisatie nader kennisgemaakt. 

Voor wie?

De opleiding richt zich tot een breed publiek van gemotiveerde mensen die een belangstelling hebben voor andere culturen en bereid zijn de dialoog aan te gaan.

  • zij (ngo-medewerkers of andere) die eraan denken naar een ander continent te vertrekken/teruggekeerd zijn en zich willen verdiepen
  • zij die in eigen land intercultureel werken
  • migranten en nieuwkomers die de interculturele dialoog willen aangaan
  • werknemers in België werken die met andere landen in contact komen
  • organisaties of leidinggevenden die op de werkvloer een diverser beleid of werkattitude bij hun werknemers willen initiëren en in dat kader een vorming zoeken
  • iedereen die de wereld vanuit een gewortelde multiperspectiviteit wil bekijken

Inschrijven

Schrijf je in via deze link.

Nieuws

Misschien ook interessant voor jou?

Is deze opleiding toch niet helemaal je ding? Andere studenten vonden de volgende opleidingen ook interessant:

Bekijk alle opleidingen

Contact

Campus De Vest Mechelen
Opleidingsteam
+ 32 (0)15 36 93 27
cimic-opleidingen@thomasmore.be
Skype: Cimic Opleidingen Thomas More

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En uiteraard wil je de beste keuze maken. Kom daarom zeker eens langs tijdens een van onze vele infomomenten!

Infomomenten

za 10 maart 10-16u opencampusdag
za 21 april 10-14u opencampusdag
za 23 juni 10-14u infodag & start inschrijvingen
wo 5 september 18-21u infoavond & inschrijvingen

Openlesdagen

Benieuwd naar het leven aan een hogeschool? Neem dan plaats aan de schoolbanken tussen onze studenten! Het aanbod van openlessen voor 2017-2018 vind je op de openleswebsite.

SID-in beurzen

11 - 13 januari 9-16u Brabanthal Leuven
18 - 20 januari 9-16u Flanders Expo Gent
1 - 3 februari 9-16u Antwerp Expo
8 - 10 februari 9-16u Limburghal Genk
1 - 3 maart 9-16u Kortrijk Xpo

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Onderwijs Vlaanderen.

reserve

Een halve dag met de hele klas proeven van hoger onderwijs tijdens mega-interessante workshops in aula, labo, studio, skillslab of atelier.

di 23 januari Mechelen en De Nayer ontdek het aanbod
di 30 januari campus Geel ontdek het aanbod
di 20 februari campus Turnhout ontdek het aanbod

Speciaal voor deze belevingsdagen hebben we trouwens alle opleidingen van Thomas More opgetrommeld op de drie locaties. Je kan op deze data dus ook sessies van opleidingen van onze andere campussen volgen.