Overslaan en naar de inhoud gaan
HomeOns AanbodBachelor-na-bachelor Intercultureel Management (CIMIC)

Bachelor-na-bachelor Intercultureel Management (CIMIC)

Contact

Campus De Vest Mechelen
Opleidingsteam
+ 32 (0)15 36 93 27
cimic-opleidingen@thomasmore.be
Skype: Cimic Opleidingen Thomas More

Bachelor-na-bachelor Intercultureel Management (CIMIC)

Bachelor-na-bachelor

Belangrijke info opencampusdag 6 mei: Je kan een tijdsslot reserveren om informatie te verkrijgen tijdens de infodag. Stuur vooraf een mail naar cimic-opleidingen@thomasmore.be en dan zoeken we samen naar een geschikt moment en je ben zeker dat je niet moet wachten.

"Onze samenleving vraagt intercultureel gescherpte geesten"

Wie openstaat voor een extra bacheloropleiding die een perfecte aanvulling vormt op je reeds behaalde diploma, zit perfect bij de bachelor-na-bachelor Intercultureel Management.

De banaba Intercultureel Management biedt mensen die beroepsmatig in aanraking komen met een superdiverse en steeds veranderende samenleving extra vorming in het omgaan met interculturaliteit binnen de eigen omgeving en daarbuiten.

Deze opleiding versterkt je veerkracht en flexibiliteit met behoud van je eigen identiteit. Je wordt begeleid door gastdocenten uit verschillende werkvelden.

Je leert de wereld door een breedhoeklens te zien (multiperspectief én interdisciplinair). Je bekwaamt je in 9 rollen van een intercultureel actor: intercultureel communiceren, interculturele expertise opbouwen, intercultureel adviseren, interculturele veranderingsprocessen faciliteren, intercultureel organiseren, intercultureel verbeelden en inspireren, interculturele conflicten beheren, een interculturele teamspeler zijn en intercultureel leiderschap opnemen.

Unieke mix

De opleiding nodigt je uit om kritisch te reflecteren over culturen en hun betekenis voor globale verhoudingen, sociaal maatschappelijke ontwikkelingen, en (inter-) persoonlijke relaties en engagement. Studenten die met een open houding naar deze basis naar de studie komen, gaan in dialoog met boeiende docenten. We beschikken binnen de opleiding over een netwerk met meer dan 200 gastdocenten die graag de interactie met de studenten opzoeken.

Binnen de banaba Intercultureel Management krijg je geen klassieke examenrooster. De procesgerichte benadering is een belangrijk onderdeel van de richting.

Evaluatie van de modules gebeurt aan de hand van presentatie van een individueel leerproces en een groepsverwerkingsproces die wordt samengesteld op basis van expertise in het brede praktijkveld en de academische wereld.

Op het einde van de banaba maak je een bachelorproef in combinatie met een praktijkervaring.

Blik op de wereld en dichtbij

Je krijgt binnen de banaba een verplicht basispakket:

Interculturele Reflecties en Interculturele Praktijken en Methodieken. Inhoudelijk krijg je hierin de basis mee van interculturaliteit, de kennis en begrippenkader die erbij horen en de praktische toepassing binnen interactieve lessen.

Daarnaast kan je kiezen in het basispakket tussen:

  • ofwel Interculturele Dynamieken Dichtbij: thematieken en inzichten in lokale context of dichtbij vanuit verschillende invalshoeken: Beeldvorming, Identiteitsvorming, Burgerschap en integratie, Wetgeving en toepassingen van ICM in verschillende sectoren en velden in de maatschappij.
  • ofwel Interculturele Dynamieken Mondiaal: thematieken en inzichten in internationale context binnen verschillende domeinen: Media, conflictanalyse & vredesopbouw, Rechtvaardige en duurzame structuren, Mensenrechten,…


Tenslotte kies je ook nog uit de Regionale Focussen (Afrika, Europa, Latijns-Amerika, Azië, Noord-Amerika of Midden-Oosten) of de Speciale Focus Zingeving (rond zingevingsvormen) om je pakket te vervolledigen.

Een Regionale Focus werkt binnen een vast kader dat garandeert dat we niet enkel inspelen op de actualiteit maar dieper gaan:

1. Introductie tot de regio vanuit geografisch, historisch, geostrategische invalshoek en invloed van de regio op dynamieken dichtbij

2. Culturele fundamenten: taal, literatuur, andere logica, religie en spiritualiteit, kunst, beeldvorming,…

3. Multiperspectieve kijk op systemen en uitdagingen: actuele onderwerpen in de regio of structurele facetoren die de regio beïnvloeden.

De Speciale Focus Zingeving werkt vanuit verschillende zingevingsvormen naar antwoorden op essenties en existentiële vragen om dialoog te kunnen verdiepen. Deze ‘zin’ of ‘richting’ krijgt betekenis vanuit verschillende tradities, religies, spiritualiteit en systemen. Met enkele van de vele wordt tijdens deze specialisatie nader kennisgemaakt. 

Voor wie?

De opleiding richt zich tot een breed publiek van gemotiveerde mensen die een belangstelling hebben voor andere culturen en bereid zijn de dialoog aan te gaan.

  • zij (ngo-medewerkers of andere) die eraan denken naar een ander continent te vertrekken/teruggekeerd zijn en zich willen verdiepen
  • zij die in eigen land intercultureel werken
  • migranten en nieuwkomers die de interculturele dialoog willen aangaan
  • werknemers in België werken die met andere landen in contact komen
  • organisaties of leidinggevenden die op de werkvloer een diverser beleid of werkattitude bij hun werknemers willen initiëren en in dat kader een vorming zoeken
  • iedereen die de wereld vanuit een gewortelde multiperspectiviteit wil bekijken

Inschrijven

Schrijf je in via deze link.

Nieuws

Misschien ook interessant voor jou?

Is deze opleiding toch niet helemaal je ding? Andere studenten vonden de volgende opleidingen ook interessant:

Bekijk alle opleidingen

Contact

Campus De Vest Mechelen
Opleidingsteam
+ 32 (0)15 36 93 27
cimic-opleidingen@thomasmore.be
Skype: Cimic Opleidingen Thomas More

Kom kennismaken

De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En uiteraard wil je de beste keuze maken. Kom daarom zeker eens langs tijdens een van onze vele infomomenten!

Infomomenten

za 11 maart 10-16u opencampusdag
za 6 mei 10-14u opencampusdag
za 24 juni 10-14u infodag & inschrijvingen
wo 6 september 18-21u infoavond & inschrijvingen

Openlesdagen

Benieuwd naar het leven aan een hogeschool? Neem dan plaats aan de schoolbanken tussen onze studenten! Voor het aanbod van openlessen 2016-2017 kan je terecht op de openleswebsite.

SID-in beurzen

12 - 14 januari 9-16u Brabanthal Leuven
19 - 21 januari 9-16u Flanders Expo Gent
26 - 28 januari 9-16u Kortrijk Xpo
16 - 18 februari 9-16u Antwerp Expo
23 - 25 februari 9-16u Limburghal Genk

Dit SID-ins van 2017 zijn achter de rug. Voor meer informatie kan je terecht op de website van Onderwijs Vlaanderen.

Chat met een student

Daar sta je dan, aan de rand van het zwembad. Nog een spatje koudwatervrees? Of helemaal klaar om als een bommeke in het water te duiken? 

Maak jij binnenkort de grote sprong naar het hoger onderwijs en zit je nog met wat vragen? Onze studenten staan te springen om jou te vertellen hoe het was – en hoe het ís. Vraag het hen dus gewoon zelf! Elke woensdag, via de live studentenchat op Facebook!